'Complexe klus'

Eerste schop in de grond voor versterking stadsdijken Zwolle

Stadsdijken Zwolle
Luchtfoto van de stadsdijken in Zwolle. Waterschap Drents Overijsselse Delta

Dura Vermeer en Ploegam slaan op maandagmiddag een twaalf meter lange damwandplank in de dijk langs het Zwarte Water bij de Scania Haven in Zwolle. Daarmee klinkt het startschot voor de versterking van kilometers aan dijkdelen dwars door de stad. 

Aan vandaag ging vier jaar voorbereiding vooraf. De aannemers versterken tussen nu en eind 2027 een dijktraject van 7,5 kilometer in Zwolle. De route beslaat gebieden met kantoren, industrie, de binnenstad, een woonwijk en een school. “Dat betekent een complexe klus”, zegt het waterschap Drents Overijsselse Delta, de opdrachtgever van het project, in een online update. “Elk dijkdeel vraagt om maatwerk.”

Versterking stadsdijken Zwolle

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de stadsdijken van Zwolle in hun huidige staat niet meer voldoen aan de normen voor hoogwaterveiligheid. Als de dijken zouden breken, zouden er volgens het waterschap honderden doden kunnen vallen. Vandaar koos de opdrachtgever in 2019 twee aannemers voor een versterkingsproject: Dura Vermeer en Ploegam.

Samen vormen de aannemers een bouwcombinatie, Dijkzone Alliantie Zwolle. De bedrijven ontwierpen de dijkversterking in de afgelopen jaren samen met TAUW, Fugro en H+N+S++. Het project wordt gesubsidieerd door het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Voor de klus is 300 miljoen euro uitgetrokken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.