steyl zelfsluitende waterkering

Bouw van start voor Nederlands ‘grootste’ zelfsluitende waterkering

Werkzaamheden voor de aanleg van de zelfsluitende waterkering in Steyl. Waterschap Limburg

Bij het Limburgse kloosterdorp Steyl wordt een zelfsluitende waterkering aangelegd. Het plaatselijke waterschap en andere betrokken partijen gaven op maandag het startsein voor de bouw.

Eind volgend jaar moet de 140 meter lange en drie meter hoge waterkering gereed zijn. Volgens het waterschap en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) is het de grootste van zijn soort in Nederland.

Bij een normale waterstand van de Maas zal de kering weggewerkt zijn in een plein, waardoor het zicht op de Maas en op Steyl intact blijft. Bij hoogwater komt het deel van het plein dat het water tegenhoudt uit zichzelf omhoog, wat Steyl en het gebied daarachter moet beschermen tegen hoogwater.

Aannemers en planning

De aanleg wordt uitgevoerd door Dijkzone Alliantie, een bouwcombinatie van Ploegam, Dura Vermeer en Hollandia Infra. De bedrijven werken eerst aan de zelfsluitende waterkeringen en vanaf medio volgend jaar aan de inrichting van het plein, zegt het Waterschap Limburg op maandag in een persbericht.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Het project in Steyl is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ruim 2000 kilometer aan dijken in heel Nederland. Ongeveer 175 kilometer hiervan ligt in Limburg.

“Steyl is een belangrijke schakel in de bescherming van Venlo en Tegelen tegen hoogwater, ook al is het maar een klein stukje van het hele dijktraject”, zegt Jeroen Achten, dagelijks bestuurder van het Waterschap Limburg. “Omdat de kering die er stond zwak was en geen goede bescherming bood voor de toekomst, stond deze locatie hoog op ons lijstje om aan te pakken.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP / Waterschap Limburg

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bouw van start voor Nederlands ‘grootste’ zelfsluitende waterkering | Infrasite