Dijk bij Reeuwijk. Foto: Hoogheemraadschap van Rijnland

Dijk doorgebroken bij Reeuwijk

Foto: nieuwsbericht Hoogheemraadschap van Rijnland

Bij het Zuid-Hollandse Reeuwijk is maandagochtend een dijk doorgebroken. De situatie is onder controle en het incident wordt onderzocht, al lijkt wel duidelijk dat rivierkreeften niet de oorzaak zijn. Ook de wateroverlast in Limburg heeft niets met dit voorval te maken.

Dat meldt het Hoogheemraadschap van Rijnland op zijn website. De doorbraak vond plaats bij de Middelburg- en Tempelpolder in Reeuwijk. De omgeving is afgezet en er werd vee geëvacueerd nadat weilanden achter de dijk onder water kwamen te staan. Het hoogheemraadschap heeft twee tijdelijke damwanden geplaatst om het water tegen te houden. Met een noodpomp wordt gezorgd dat het water weer zakt.

De NOS haalt een woordvoerder van de veiligheidsregio aan die spreekt van een gat in de dijk van enkele meters waar het water doorheen stroomde. Daarbij zou geen schade aan gebouwen en bedrijven zijn ontstaan.

Rivierkreeft waarschijnlijk niet de oorzaak

“De Veiligheidsregio Midden-Holland is aan het afschalen, de situatie is onder controle”, aldus het hoogheemraadschap. “Rijnland blijft de situatie monitoren en de polder bewaken. Wij werken aan een herstelplan en doen intensief onderzoek naar de oorzaak van deze dijkdoorbraak.”

Suggesties dat het gat in de dijk door rivierkreeften is veroorzaakt (momenteel vindt er op die locatie onderzoek naar deze dieren plaats) wijst Rijnland al min of meer van de hand. “Het is heel erg onwaarschijnlijk dat de rivierkreeft de oorzaak is van deze dijkdoorbraak. Uiteraard doen wij nu en de komende periode intensief onderzoek naar de oorzaak, waarbij wij niets uitsluiten.”

De Veiligheidsregio Hollands-Midden heeft laten weten dat de dijkdoorbraak niets te maken heeft met de recente overlast door hoogwater in Limburg, aldus het ANP.

Lees ook: Minister wil dijkversterking in ‘hogere versnelling’

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.