Winst Heijmans Infra stijgt door energie, waterbouw en wegbehoud

Heijmans TenneT
Foto ter illustratie. Heijmans

Heijmans heeft afgelopen jaar meer winst geboekt met infraprojecten. De EBITDA van de infra-afdeling steeg van 55 miljoen euro in 2022 naar 66 miljoen euro in 2023. Dat is met name te danken aan een toename in werkzaamheden aan energie-infrastructuur, wegbehoud en het hoogwaterbeschermingsprogramma, zegt het bedrijf vrijdag in het jaarverslag. In dit artikel: een greep uit de belangrijkste infraprojecten van Heijmans. 

Het bouwbedrijf zet naar eigen zeggen in op de energietransitie. Werkzaamheden aan hoogspanningsstations zijn volgens Heijmans een belangrijke inkomstenbron. Dat doet het bouwbedrijf in opdracht van de netbeheerder TenneT. Afgelopen jaar werd het station in Krimpen opgeleverd. Projecten bij andere stations zijn nog in uitvoering.

In de wegenbouw kreeg het bedrijf eind 2023 het onderhoud aan de snelwegen in Zuid-Holland gegund. Ook haalt Heijmans een onderhoudsklus binnen voor de rijkswegen in Oost-Nederland. Dat laatste project heeft volgens het bedrijf een waarde van ongeveer 125 miljoen euro. Bovendien is Heijmans vorig jaar gestart met de vervanging en renovatie van de Spijkenisserbrug en de Brug over de Noord, ook bekend als de Alblasserdamsebrug.

Een ander belangrijk project is de versterking van het Groningse deel van de Lauwersmeerdijk. Heijmans is in 2023 samen met GMB begonnen met de waterbouwklus, die volgens het bouwbedrijf een waarde heeft van ongeveer 90 miljoen euro.

Water zal over het algemeen belangrijker worden voor de infra-afdeling, zegt Heijmans in het jaarverslag. “Met projecten als de Médoclaan in Maastricht waar regenwater wordt opgeslagen en in Rotterdam Hart van Zuid waar regenwater na lokale zuivering uiteindelijk wordt hergebruikt voor het reinigen van gebouwen en gebruik in fonteinen, laten we zien hier nu al op in te spelen.”

Inkomsten vastgoed namen af

De totale nettowinst van alle afdelingen van Heijmans, waaronder naast infra ook vastgoed, kwam uit op 60 miljoen euro. De omzet van de vastgoedafdeling daalde van 570 miljoen euro in 2022 naar 412 miljoen euro in 2023.

Voor die inkomstendaling zijn volgens Heijmans twee belangrijke oorzaken. Zo duurde het ten eerste langer om gewenste voorverkooppercentages te behalen, het aandeel woningen dat verkocht moet zijn voordat de bouw wordt gestart. “Anderzijds vertragen projecten als gevolg van steeds langer wordende ruimtelijke ordeningsprocedures, waarbij bezwaarprocedures extra tijd kosten”, legt het bouwbedrijf uit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Winst Heijmans Infra stijgt door energie, waterbouw en wegbehoud | Infrasite

Winst Heijmans Infra stijgt door energie, waterbouw en wegbehoud

Heijmans TenneT
Foto ter illustratie. Heijmans

Heijmans heeft afgelopen jaar meer winst geboekt met infraprojecten. De EBITDA van de infra-afdeling steeg van 55 miljoen euro in 2022 naar 66 miljoen euro in 2023. Dat is met name te danken aan een toename in werkzaamheden aan energie-infrastructuur, wegbehoud en het hoogwaterbeschermingsprogramma, zegt het bedrijf vrijdag in het jaarverslag. In dit artikel: een greep uit de belangrijkste infraprojecten van Heijmans. 

U las zojuist de inleiding van het artikel. Wilt u verder lezen?

Bent u al abonnee?

Inloggen

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.