Hartelkering weer klaar voor stormseizoen

De Hartelkering bij Spijkenisse is weer in topconditie. Rijkswaterstaat heeft de Hartelkering een grote onderhoudsbeurt gegeven. Voor het eerst in 20 jaar zijn de schuiven en hefcilinders uit hun constructie getild.

Op een speciale onderhoudslocatie zijn ze geconserveerd en gereviseerd. De grote schuif van bijna 100 meter werd op 27 juli 2016 als laatste onderdeel weer teruggeplaatst. Na een uitvoerige test op 5 augustus is de Hartelkering ruim op tijd weer klaar voor het stormseizoen.

Onderhoud aan de Hartelkering
Om te zorgen dat Nederland droge voeten houdt tijdens storm en hoogwater, werkt Rijkswaterstaat continue aan onze stormvloedkeringen. Dit jaar kreeg de Hartelkering bij Spijkenisse een zeer grote onderhoudsbeurt. De Hartelkering vormt samen met de Maeslantkering de Europoortkering. De Europoortkering beschermt 2 miljoen mensen in Zuid-Holland tegen stormvloeden vanuit zee.

Conserveren schuiven en reviseren hefcilinders
De schuiven van de Hartelkering zijn van staal en daarom gevoelig voor roest. Ze hebben een nieuwe beschermende verflaag gekregen. Daarnaast zijn de hefcilinders gereviseerd. Rijkswaterstaat heeft alle onderdelen van het hydraulisch systeem gecontroleerd, vervangen of gerepareerd. Zo blijft de Hartelkering een veilige en optimaal functionerende stormvloedkering.

Grote hijswerkzaamheden en speciaal transport
Omdat het onderhoudswerk niet op locatie kon plaatsvinden zijn de onderdelen van de kering eind april uitgehesen met grote drijvende hijsbokken en kranen op pontons. Speciaal water- en wegtransport bracht de onderdelen naar Krimpen aan den IJssel en Boxtel. Inmiddels zijn de werkzaamheden voltooid en zijn de cilinders en schuiven weer teruggeplaatst in de kering.

Voorbereiding op het stormseizoen
Vlak na het terugplaatsen van de onderdelen eind juli zal Rijkswaterstaat op 5 augustus uitgebreid testen of de onderdelen weer naar behoren werken. Zo is de Hartelkering ruim voor het stormseizoen weer in topconditie. Aansluitend vindt in september de complete functioneringssluiting plaats samen met de Maeslantkering. Deze jaarlijkse testsluiting voert Rijkswaterstaat uit als voorbereiding op het stormseizoen, dat loopt van 1 oktober tot 15 april.

Meer informatie
Meer informatie over het onderhoud is te lezen op de projectpagina van de Hartelkering

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat