Minister Schultz bepleit meer aandacht voor preventie waterramp

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft in het High Level Experts and Leaders Panel for Water and Disasters (HELP) opgeroepen de handen internationaal ineen te slaan om wereldwijd waterrampen te voorkomen. “Steeds meer mensen over de hele wereld wonen in kwetsbare delta’s. Het is aan ons om vooruit te plannen en vooruit te werken: niet opruimen en wederopbouw na een ramp, maar nu maatregelen nemen zodat we de ramp vóór zijn.”

Twee dagen

Minister Schultz zat dinsdag de vergadering van HELP voor in het stadhuis van Rotterdam. ’s Avonds liet ze de internationale delegatie kennismaken met de waterwerken in de Rotterdamse haven. Op woensdag bezocht Schultz met de HELP-leden en een delegatie van het US Army Corps of Engineers (Amerikaanse Rijkswaterstaat) de Maeslantkering, de molens bij Kinderdijk en een project van Ruimte voor de Rivier in de Noordwaard. Ook opende de minister woensdag de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam.

Resultaat

Schultz is verheugd over de internationale samenwerking in het High Level Experts and Leaders Panel for Water and Disasters. “Het aantal waterrampen neemt toe. We kunnen niet blijven toekijken hoe de gevolgen van overstromingen, droogte, orkanen en tsunami’s – materieel maar vooral ook in mensenlevens – steeds groter worden. Het doel van HELP is niet de schade na een ramp te herstellen, maar op te treden vóór het gebeurt. Het voorkomen van een ramp is veel goedkoper. Het spaart niet alleen levens, ook miljarden dollars.”

Samenwerken

De vergadering van HELP komt op een goed moment. De VN nemen volgend jaar 3 grote beslissingen. Niet alleen komt er een vervolg op de Millenniumdoelen, de doelen voor duurzame ontwikkeling. Ook werken de VN aan een nieuw kader voor het beperken van de risico’s van rampen en worden nieuwe klimaatafspraken gemaakt. Schultz: “Alleen door internationaal samen te werken kunnen we het verschil maken.”

HELP

Schultz werd in december 2013 benoemd tot vicevoorzitter van HELP. Het panel heeft tot taak de preventie van waterrampen hoger op de internationale agenda te krijgen en landen te helpen met concrete, innovatieve oplossingen. Het panel is een adviescommissie van Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties en is gelieerd aan UNSGAB, de United Nations Secretary- Generals’ Advisory Board on Water and Sanitation. Vanwege de afwezigheid van de voorzitter, de Koreaan Han Seung-soo, voormalig premier van Korea, zat Schultz de vergadering voor.

Architectuur Biënnale

Woensdagmiddag opende Schultz de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam. Hierbij sprak zij naast het belang van goed watermanagement over het overhevelen van verantwoordelijkheden van het Rijk naar lokale overheden. “Het is van groot belang lokale problemen op lokaal niveau op te lossen. Lokale overheden zijn prima in staat zelf besluiten te nemen. Om dit te borgen leid ik op dit moment de grootste wetgevingsoperatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Met trots kan ik zeggen dat ik het wetsvoorstel voor de Omgevingswet voor de zomer aanbiedt aan het parlement”, aldus Schultz. De minister kreeg tijdens de opening de eerste Catalogus van de Biënnale overhandigd uit handen van directeur George Brugmans van de Biënnale.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)