Opening informatiecentrum Zandmotor

innovatie, waterbouw, onderzoek, veiligheid, natuur en recreatie

Op 6 mei 2011 opent in Den Haag het informatiecentrum Zandmotor haar deuren. In dit informatiecentrum komen bezoekers alles te weten over de aanleg en werking van de Zandmotor en over bouwen met de natuur.

Het informatiecentrum
In het informatiecentrum komen de thema’s innovatie, waterbouw, onderzoek, veiligheid, natuur en recreatie aan bod. Door filmpjes, een virtuele maquette en foto’s stappen bezoekers in de wereld van de Zandmotor. Een medewerker is aanwezig om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Vanaf het dakterras hebben bezoekers een goed uitzicht over de kust en de werkzaamheden.

Openingstijden en groepen
Het informatiecentrum is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak ook buiten deze openingstijden het infocentrum bezoeken. Voor het maken van een afspraak kan men bellen met 070-3366703 of 070-3378487* (*vanaf 6 mei) of mailen naar zandmotor@kustvisiezuidholland.nl

Locatie
Het informatiecentrum staat op het terrein van het Hoogheemraadschap van Delfland, aan de Hoek van Hollandlaan 15 in Den Haag (Kijkduin). De route staat aangeven met borden vanaf de boulevard van Kijkduin. Op de website www.dezandmotor.nl staat actuele informatie en een routebeschrijving naar het informatiecentrum.

Zandmotor
De Zandmotor bestaat uit 21,5 miljoen kubieke meters zand die worden aangebracht in de vorm van een haak boven water die vast zit aan de kust bij Ter Heijde. Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich geleidelijk langs de Zuid-Hollandse kust. Door dit principe van ‘bouwen met de natuur’ groeit de kust op natuurlijke wijze aan.

De zandmotor levert zo een bijdrage aan de kustveiligheid waarbij tegelijk meer ruimte ontstaat voor natuur en recreatie. Dit is de eerste keer dat het concept zandmotor wordt gerealiseerd.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Zuid-Holland