Grote proef hoogfrequent spoorvervoer Amsterdam-Eindhoven

elke 10 minuten een trein

Van maandag 6 september tot en met vrijdag 1 oktober 2010 gaan NS, ProRail en KNV Spoorgoederenvervoer opnieuw een proef doen met elke 10 minuten een trein op het traject Amsterdam- Eindhoven. Vier weken lang, op werkdagen tijdens de ochtend- en avondspits, rijden er op dit traject 6 intercity’s, 6 sprinters (tussen Utrecht en Geldermalsen) per uur. Daarnaast is er ruimte voor 2 goederentreinen per uur. Eind 2010 nemen NS en ProRail een besluit over de structurele invoer van hoogfrequent spoorvervoer tussen Amsterdam en Eindhoven.

De proef op Amsterdam-Eindhoven met elke 10 minuten een trein is een vervolgstap op weg naar hoogfrequent spoorvervoer op de 4 drukste spoorcorridors in Nederland. De vraag die de spoorsector na deze vervolgproef beantwoord wil zien is: onder welke condities is structurele invoer van elke 10 minuten een trein tussen Amsterdam en Eindhoven uitvoerbaar en rendabel? Om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen, zal de vervolgproef dit jaar een maand lang plaatsvinden, en buiten de schoolvakanties. Waar vorig jaar op verschillende plekken extra medewerkers zijn ingezet, zal de proef dit jaar zo veel als mogelijk conform de structurele situatie zijn.

Een eerste praktijkproef vond vorig jaar plaats van 31 augustus tot en met 4 september 2009 en had tot doel te leren wat hoogfrequent spoorvervoer in de praktijk betekent. De eerste proef is zeer goed verlopen. De punctualiteitcijfers waren hoger dan normaal en er deed zich geen verstoring voor. Uit reizigersonderzoek tijdens de proef bleek dat ruim 80% elke 10 minuten een trein een uitstekend idee vond. De proefweek vorig jaar viel deels tijdens de schoolvakantieperiode.

Steeds meer mensen in Nederland reizen. Tot 2020 groeit de mobiliteit met 30%. Het reizigersvervoer per trein neemt in deze periode zelfs met 40% toe. De trein levert een steeds grotere bijdrage aan de mobiliteit in Nederland. Zeker in de spits is het behalve op de weg ook op sommige trajecten in de trein druk. De spoorsector wil de groei van treinreizigers mogelijk maken en tegelijk de treinreiziger meer gemak bieden.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Proefweek Elke 10 minuten een trein goed verlopen

Proef Elke 10 minuten trein Eindhoven – Amsterdam

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ProRail