Gerechtshof in Amsterdam stelt NS in het gelijk

Utrecht – Het Gerechtshof in Amsterdam heeft de weg vrij gemaakt voor NS om het contract te gunnen aan Bombardier Transportation voor de spoedige levering van nieuwe Sprinters. Concurrent Alstom had een gerechtelijke procedure aangespannen om gunning van de order aan Bombardier te voorkomen.

De snelle en comfortabele Sprinters geven vanaf 2008 een nieuwe dimensie aan het reizen per trein over korte afstanden rond de grote steden in het westen van Nederland.
Na een Europese aanbestedingsprocedure was NS van plan in het voorjaar van 2005 een contract te sluiten met Bombardier Transportation voor de levering van Sprinters met ruimte voor in totaal 13.000 reizigers. Aan de aanbesteding waren vijf opties verbonden voor vervolgorders voor treinstellen met een capaciteit van elk circa 12.000 reizigers.

In april 2005 spande de in de laatste ronde van de aanbestedingsprocedure afgevallen leverancier Alstom een gerechtelijke procedure aan tegen NS om het afsluiten van een contract met Bombardier te voorkomen. Alstom beriep zich daarbij op onzorgvuldig handelen door NS in de aanbestedingsprocedure. Het Amsterdamse Gerechtshof heeft deze bezwaren ongegrond verklaard. Het oordeelt dat NS beide aanbieders voldoende had geïnformeerd, en dat alle gunningscriteria van NS op objectieve grondslag waren vastgesteld. Hiermee is bevestigd dat NS in de aanbestedingsprocedure wel degelijk zorgvuldig heeft gehandeld.

NS wil nu zo snel mogelijk komen tot het afsluiten van een contract met Bombardier. De levering van de Sprinters zal als gevolg van de door Alstom aangespannen procedure enkele maanden later beginnen. Vanaf 2008 kunnen de klanten van NS het comfort van deze nieuwe treinen ervaren. Belangrijkste kenmerken van de nieuwe Sprinters zijn: gelijkvloerse instap vanaf het perron, ruime balkons voor snel in- en uitstappen en airconditioning voor een aangenaam reisklimaat in alle jaargetijden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Nederlandse Spoorwegen NS Hoofdkantoor