Lintje voor vertrekkend president-directeur Oranjewoud

Heerenveen – President-directeur Jan Reneman is bij zijn afscheid van Advies- en ingenieursbureau Oranjewoud benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De afscheidsbijeenkomst vond donderdag 22 september 2005 plaats in de Beurs van Berlage te Amsterdam, waar Oranjewoud onder de naam Xperience een speciaal evenement had georganiseerd met de inrichting van een optimale (be)leefomgeving als thema. Reneman, woonachtig in Bilthoven, kreeg de versierselen behorend bij deze onderscheiding opgespeld door burgemeester Mr. A. Tchernoff van gemeente De Bilt.

Tijdens de Xperience werd, met de Randstad als voorbeeld, een aantal ruimtelijke concepten gepresenteerd die aansluiten bij de visie van futuroloog en spreker prof. dr. Wim de Ridder op de onderbenutting van Nederland en de invloed van burger en marktpartijen op de ruimtelijke kwaliteit.

Nederland als hoofdstad van Europa
Naast discussie over de wijzigende rolverdeling tussen overheid en marktpartijen, was er aandacht voor een dynamische zone in het Groene Hart, eilandvorming langs de Noordzeekust, infrastructurele vernieuwing en moderne mobiliteitsconcepten. De suggestie om Nederland te positioneren als hoofdstad van Europa vond daarbij veel bijval. In de visie van Oranjewoud is een dergelijke positionering alleen mogelijk als wordt ingezet op quality of life concepten, waarbij de marktpartijen een belangrijke rol krijgen bij de invulling ervan.

Reneman doet cadeau cadeau
Namens Oranjewoud kreeg Jan Reneman, uit handen van mede-directeur Eef Bos, een uniek kunstwerk van schilder Pieter Pander cadeau: de beschilderde panelen Kaatje aan de Wandel die jarenlang de wanden van het fameuze restaurant Kaatje bij de sluis in Blokzijl sierden. Volgens de legende voorzag Kaatje een compleet circus, dat tijdens een strenge winter in het ijs van de Zuiderzee was vastgeraakt, van eten en drinken. De harmonie tussen mens en dier die uit het schilderwerk spreekt, sluit aan bij de interesses van Jan Reneman, die onder meer actief was als bestuurslid van het Wereld Natuur Fonds.

Reneman zelf vergeleek het circus met een ingenieursbureau als Oranjewoud: een organisatie van professionals die weliswaar verschillende acts opvoeren, maar toch samen een geoliede machine vormen. Als blijk van waardering voor ruim acht jaar prettige samenwerking, schonk hij het kunstwerk op zijn beurt weer aan de medewerkers van Oranjewoud. De panelen zullen een plaats krijgen in het nieuwe kantoor van Oranjewoud in Almere.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Oranjewoud Beheer B.V.