Gemeente Breda plaatst eerste mobiele snelheidsdisplay

Breda – Dinsdag 4 mei 2004 plaatstte de gemeente Breda een mobiel snelheidsdisplay op de Lange Bunder in Bavel. Het doel hiervan is om de passerende automobilisten direct te confronteren met hun eigen snelheid. De snelheidsdisplay is niet gekoppeld aan een camera, er zijn dus geen sancties aan verbonden. Het aantal km/h wordt aangegeven op de display, zodat een automobilist direct kan zien hoe snel hij of zij rijdt.

De verwachting is, dat de automobilisten hun snelheid zullen aanpassen. Het blijkt dat de meeste overtreders onbewust het gaspedaal te diep intrappen. Juist deze groep is gevoelig voor een geheugensteuntje.
De gemeente heeft gekozen voor de Lange Bunder in Bavel, omdat er veel klachten zijn over de hoge snelheden op deze weg. De mobiele snelheidsdisplay kan flexibel in de stad worden ingezet.
Behalve een gedragsbeïnvloedende werking heeft het ook de functie om de gemeten snelheden te registreren. Deze cijfers worden vervolgens doorgegeven aan de politie, zodat zij bij het uitvoeren van snelheidsmetingen hier rekening mee kunnen houden.

Visuele snelheidsbeïnvloeding, zoals bijvoorbeeld een snelheidsdisplay, wordt steeds meer gezien als een effectief middel om de verkeersveiligheid te vergroten. Het voorkomen van ongevallen en het beperken van de gevolgen van een ongeval door lagere snelheden is hierbij het belangrijkste doel. Omdat de inzittenden van een voertuig door diverse maatregelen (onder andere airbag) steeds beter worden beschermd, gaat de aandacht in eerste instantie uit naar de bescherming van de zwakste verkeersdeelnemers: kinderen, ouderen en fietsers.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Gemeente Breda