Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

Zeist ziet af van windmolens langs A12

Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf (onbeperkt gebruik)

Zeist zet een streep door het plan om windmolens te realiseren langs de A12. De beperkte mogelijkheden om opgewekte stroom terug te leveren naar het net spelen daarin sterk mee. 

Door die twee aspecten vinden burgemeester en wethouders van Zeist het niet langer realistisch om een windpark langs de A12 te bouwen. Het elektriciteitsnet in de provincie raakt op steeds meer plekken vol. Het aansluiten van nieuwe wind- en zonneparken op dat net kan mogelijk pas vanaf 2029.

Een uitspraak van de Raad van State zorgt daarnaast voor veel onduidelijkheid over geluidsnormen voor windturbines. B&W van Zeist denken dat de onzekerheden de komende jaren zullen blijven. De komst van windmolens langs de A12 gaat dus van het verlanglijstje af, al moet de gemeenteraad van Zeist daar nog wel mee instemmen.

Onderzoek naar energielandschap langs A12

Deze snelweg loopt echter niet alleen maar langs Zeist en het is niet uitgesloten dat elders alsnog een energielandschap komt. De provincie Utrecht onderzoekt samen met de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Veenendaal en Renswoude de mogelijkheden om langs de A12 energie op te wekken. Ze zien zeker kansen, maar er is nog veel onderzoek nodig om uit te vinden wat haalbaar is en wat niet. In het tweede kwartaal van 2022 verschijnt een rapport waarop de betrokken partijen voort willen borduren.

Lees ook: Aanpak krapte Amsterdams elektriciteitsnet moet helemaal anders

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.