Windturbines op zee. Foto: Global Wind Energy Council

Producenten windenergie eisen meer ambitie van G20-landen

Foto: persbericht Global Wind Energy Council

De mondiale windenergiesector wil dat de G20-landen serieus werk gaan maken van windenergie. Het huidige tempo van ontwikkeling en realisatie ligt veel te laag ligt om echt iets aan klimaatverandering te doen. Dat schrijven 23 CEO’s van grote windbedrijven namens de Global Wind Energy Council in een open brief aan de G20.

De G20 is een samenwerkingsverband van negentien landen en de Europese Unie, die samen goed zijn voor meer dan driekwart van de wereldhandel. De GWEC vertegenwoordigt als internationale brancheorganisatie spelers in meer dan tachtig landen. De brief van de CEO’s van 23 van die bedrijven komt niet uit het niets. In november vindt namelijk COP26 plaats, de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow die vanwege corona met een jaar werd uitgesteld.

Tempo ligt te laag

In de brief wordt de leiders van de G20-landen gevraagd om meer ambitie te tonen op het gebied van energie uit wind ter vervanging fossiele brandstoffen. De CEO’s stellen dat er wel vooruitgang is gerealiseerd in de energietransitie, maar veel te weinig om het tij van klimaatverandering echt te kunnen keren. De ontwikkeling en realisatie van windparken gaat nu in een te laag tempo om serieus aan de internationale klimaatdoelen te kunnen bijdragen. Er is veel meer ambitie nodig om dat te veranderen, aldus de CEO’s.

Ben Blackwell, CEO van de GWEC, verwoordt het al volgt. “De G20-landen vertegenwoordigen meer dan 80 procent van de wereldwijde, energiegerelateerde CO2-uitstoot. De leiders van deze landen hebben dus de macht en de plicht om het energiesysteem van de wereld te veranderen. Deze landen moeten serieus worden over hernieuwbare energie. En dan over windenergie in het bijzonder, aangezien dit de vorm van schone energie is met de meeste potentie om bij te dragen aan het halen van de klimaatdoelen van Parijs.”

Plannen voor infrastructuur

Zonder sterkere ambities en harde toezeggingen zal de productie van windenergie in 2050 mogelijk maar de helft bedragen van wat nodig is om netneutraliteit te realiseren. Daarom vraagt de GWEC onder meer voor hogere ambities voor windenergie op nationaal niveau, wet- en regelgeving die het winnen en delen van windenergie faciliteert en duidelijke plannen voor de infrastructuur voor schone energie. In de brief wordt verder gesteld dat windenergie de laatste twintig jaar zijn potentie heeft laten zien, maar dat er echt veel meer dan ‘business as usual’ nodig is om die potentie voldoende te gaan benutten.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Producenten windenergie eisen meer ambitie van G20-landen | Infrasite
Windturbines op zee. Foto: Global Wind Energy Council

Producenten windenergie eisen meer ambitie van G20-landen

Foto: persbericht Global Wind Energy Council

De mondiale windenergiesector wil dat de G20-landen serieus werk gaan maken van windenergie. Het huidige tempo van ontwikkeling en realisatie ligt veel te laag ligt om echt iets aan klimaatverandering te doen. Dat schrijven 23 CEO’s van grote windbedrijven namens de Global Wind Energy Council in een open brief aan de G20.

De G20 is een samenwerkingsverband van negentien landen en de Europese Unie, die samen goed zijn voor meer dan driekwart van de wereldhandel. De GWEC vertegenwoordigt als internationale brancheorganisatie spelers in meer dan tachtig landen. De brief van de CEO’s van 23 van die bedrijven komt niet uit het niets. In november vindt namelijk COP26 plaats, de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow die vanwege corona met een jaar werd uitgesteld.

Tempo ligt te laag

In de brief wordt de leiders van de G20-landen gevraagd om meer ambitie te tonen op het gebied van energie uit wind ter vervanging fossiele brandstoffen. De CEO’s stellen dat er wel vooruitgang is gerealiseerd in de energietransitie, maar veel te weinig om het tij van klimaatverandering echt te kunnen keren. De ontwikkeling en realisatie van windparken gaat nu in een te laag tempo om serieus aan de internationale klimaatdoelen te kunnen bijdragen. Er is veel meer ambitie nodig om dat te veranderen, aldus de CEO’s.

Ben Blackwell, CEO van de GWEC, verwoordt het al volgt. “De G20-landen vertegenwoordigen meer dan 80 procent van de wereldwijde, energiegerelateerde CO2-uitstoot. De leiders van deze landen hebben dus de macht en de plicht om het energiesysteem van de wereld te veranderen. Deze landen moeten serieus worden over hernieuwbare energie. En dan over windenergie in het bijzonder, aangezien dit de vorm van schone energie is met de meeste potentie om bij te dragen aan het halen van de klimaatdoelen van Parijs.”

Plannen voor infrastructuur

Zonder sterkere ambities en harde toezeggingen zal de productie van windenergie in 2050 mogelijk maar de helft bedragen van wat nodig is om netneutraliteit te realiseren. Daarom vraagt de GWEC onder meer voor hogere ambities voor windenergie op nationaal niveau, wet- en regelgeving die het winnen en delen van windenergie faciliteert en duidelijke plannen voor de infrastructuur voor schone energie. In de brief wordt verder gesteld dat windenergie de laatste twintig jaar zijn potentie heeft laten zien, maar dat er echt veel meer dan ‘business as usual’ nodig is om die potentie voldoende te gaan benutten.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam