Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

Australië wil wind- en zonnepark van 15.000 vierkante kilometer bouwen

Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf (onbeperkt gebruik)

In Australië zijn er plannen om het grootste park voor energie uit zon en wind ter wereld te bouwen. Als het in Nederland kwam te staan, zou het met zijn 15.000 vierkante kilometer meer dan een derde van ons totale grondoppervlak innemen.

De plannen voor de Western Green Energy Hub komen van een consortium met daarin onder meer het Australische CWP Global en InterContinental uit Hongkong. Beide bedrijven zijn ook al betrokken bij diverse andere grote projecten op het gebied van duurzame energie wereldwijd, meldt Bloomberg. Ook de Mirning Traditional Lands Aboriginal Corporation is betrokken bij het ambitieuze project.

Als het enorme park vol windturbines en zonnepanelen er eenmaal staat, zou de productiecapaciteit 50 gigawatt moeten bedragen. Daarmee kan naar verwachting 3,5 miljoen ton waterstof en 20 miljoen ton ammoniak worden geproduceerd. Australië wil deze hernieuwbare brandstoffen zowel in eigen land gebruiken als exporteren. Goedkoop wordt het nieuwe energiepark uiteraard niet: de kosten komen op zo’n 100 miljard Australische dollars, ofwel zo’n 63 miljard euro. De bouw wordt vanaf 2030 voorzien en zal in fases plaatsvinden.

Verkoop wordt een uitdaging

Voor zo’n ingrijpend en grootschalig project zal nog wel het nodige aan vergunningen gerealiseerd moeten worden, niet in de laatste plaats met het oog op de natuur. Bloomberg-analist Marvin Tengler maakt verder de kanttekening dat de verkoop van deze producten een uitdaging wordt. De productiekosten zullen ten opzichte van andere landen laag zijn, maar de kosten voor transport zijn waarschijnlijk erg hoog. Bovendien kunnen de productiekosten in potentiële markten als Japan en Korea zelf de komende jaren afnemen, waardoor het de vraag is of groene waterstof en ammoniak uit Australië voor die markten wel interessant is.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.