BODEMENERGIE

Combinatie Heijmans-Essent legt groot warmte- en koudenet aan in Den Haag

Aanleg warmte- en koudenet Foto Heijmans

De gemeente Den Haag zet de komende jaren in op het gebruik van warmte/koude technologie. Alle gebouwen en woningen die de komende 15 jaar tussen het Trekvlietplein en de Maanweg in de wijk Binckhorst gebouwd worden, krijgen een aansluiting op een nieuw warmte- en koudenet. De combinatie Heijmans-Essent gaat dit tweede grote duurzame warmte- en koudenet van Den Haag aanleggen en exploiteren.

Het gaat om 5.000 tot 7.500 woningen en circa 110.000 m2 voorzieningen zoals kantoren, winkels en horeca. Daarnaast kunnen gebruikers van de bestaande bouw ook aansluiten. Den Haag wil zoveel mogelijk lokale hernieuwbare energiebronnen inzetten voor de energievoorziening in de stad. Na een Europese aanbesteding verkreeg de combinatie Heijmans-Essent de opdracht. Die omvat het exclusieve recht om voor eigen rekening en risico het warmte- en koudenet te ontwerpen, te realiseren en te exploiteren.

Zes miljoen

Heijmans-Essent zet een combinatie van bodemenergie (WKO) en aquathermie in. Met deze tweede techniek onttrekt men warmte uit oppervlaktewater van de Trekvliet en uit drinkwater. Het contract gaat in september 2023 in en kent twee fases. Nog in 2023 wordt gestart met het eerste ontwerp. Tijdens de ontwikkelfase ontwerpen en bouwen de twee partijen het warmte- en koudenet. In 2027, wanneer het eerste gebouw is aangesloten start de energielevering. De rest van de gebouwen zal tussen dan en 2038 aansluiten. Heijmans-Essent (waarin beide partijen een 50% aandeel hebben) levert vanaf dan lokale warmte en koude gedurende dertig jaar. Tussen 2027 en 2038 bouwt de omzet op vanaf 0,5 miljoen euro naar een jaarlijkse omzetprognose van circa 6 miljoen euro.

Energietransitie

Wethouder Arjen Kapteijns van Den Haag: ‘Het is heel mooi dat we voor dit deel van de Binckhorst daadwerkelijk een duurzaam energiesysteem kunnen realiseren. En dat bewoners en ondernemers in de wijk straks schone, hernieuwbare en betaalbare energie gebruiken. Dit is goed voor de energietransitie in de stad.’

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Oosterveld