gaslek graafwerk zuidbroek
Grondroerders

Jaarlijkse kosten van graafschade dalen naar bijna 40 miljoen euro

Brandweerlieden na een gaslekkage in Zuidbroek in januari 2023. Het gaslek ontstond waarschijnlijk tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezel, schreef het AD destijds. ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

De herstelkosten van alle gemelde graafschade in Nederland kwamen vorig jaar uit op bijna 40 miljoen euro. Zowel de kosten als het aantal meldingen zijn gedaald ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit een jaaroverzicht dat eerder deze maand op de website van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur is gepubliceerd.

Bijna alle graafwerkzaamheden in Nederland worden geregistreerd door het Kadaster, een organisatie die gegevens bijhoudt voor de Rijksoverheid. Grondroerders die kabels en leidingen beschadigen tijdens graafwerkzaamheden moet een melding doen. Dergelijke meldingen kwamen vorig jaar 40.700 keer binnen, blijkt uit het jaaroverzicht van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Dat zijn er bijna 500 minder dan in 2021.

Ook de herstelkosten van graafschade liepen terug. In totaal ging het om 38,4 miljoen euro, ongeveer drie miljoen euro minder dan in het jaar daarvoor. Het aantal meldingen van graafwerkzaamheden nam toe naar 800.000, ongeveer 30.000 meer dan twee jaar geleden.

Aansprakelijkheid

Kortom, het aantal meldingen van graafwerkzaamheden is gestegen terwijl de herstelkosten en het aantal schademeldingen juist zijn gedaald. Dat is een positieve trend voor grondroerders. “Als het misgaat trekken zij vaak aan het kortste eind”, zegt advocaat Floris Pels Rijcken op de website van Poelmann van den Broek, een advocatenbureau voor bouwbedrijven.

Rijcken wijst op de ‘uitgebreide’ zorgplicht van grondroerders. Zij moeten meldingen maken, gegevens bestuderen en de juiste kabels en leidingen vinden, vertelt de advocaat. Gaat het op één van die vlakken mis, dan kunnen de herstelkosten volgens hem al gauw bij de uitvoerder worden verhaald.

Duizenden euro’s per melding

De herstelkosten per melding liepen vorig jaar in de duizenden euro’s, blijkt uit het jaaroverzicht van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Een beschadiging van het warmtenet kostte gemiddeld bijna 20.000 euro. Dat bedrag lag rond de 10.000 euro voor schade aan delen van het rioolnetwerk die onder druk staan.

Verder geeft het rapport een beeld van de soorten werkzaamheden die relatief de meeste schademeldingen opleverden. Aan de bovenkant van de top tien vind je het leggen van gasleidingen. Hier ging het een op de vijf keer mis, gevolgd door het leggen van waterleidingen (16 procent), werkzaamheden aan wegen (14 procent) en het riool (9 procent).

Meerdere brancheorganisaties houden online handleidingen bij om graafschade te voorkomen. Een deel daarvan is gebaseerd op de CROW 500, een richtlijn uit 2016 voor het verminderen van risico’s tijdens graafwerkzaamheden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Jaarlijkse kosten van graafschade dalen naar bijna 40 miljoen euro | Infrasite
gaslek graafwerk zuidbroek
Grondroerders

Jaarlijkse kosten van graafschade dalen naar bijna 40 miljoen euro

Brandweerlieden na een gaslekkage in Zuidbroek in januari 2023. Het gaslek ontstond waarschijnlijk tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezel, schreef het AD destijds. ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

De herstelkosten van alle gemelde graafschade in Nederland kwamen vorig jaar uit op bijna 40 miljoen euro. Zowel de kosten als het aantal meldingen zijn gedaald ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit een jaaroverzicht dat eerder deze maand op de website van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur is gepubliceerd.

Bijna alle graafwerkzaamheden in Nederland worden geregistreerd door het Kadaster, een organisatie die gegevens bijhoudt voor de Rijksoverheid. Grondroerders die kabels en leidingen beschadigen tijdens graafwerkzaamheden moet een melding doen. Dergelijke meldingen kwamen vorig jaar 40.700 keer binnen, blijkt uit het jaaroverzicht van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Dat zijn er bijna 500 minder dan in 2021.

Ook de herstelkosten van graafschade liepen terug. In totaal ging het om 38,4 miljoen euro, ongeveer drie miljoen euro minder dan in het jaar daarvoor. Het aantal meldingen van graafwerkzaamheden nam toe naar 800.000, ongeveer 30.000 meer dan twee jaar geleden.

Aansprakelijkheid

Kortom, het aantal meldingen van graafwerkzaamheden is gestegen terwijl de herstelkosten en het aantal schademeldingen juist zijn gedaald. Dat is een positieve trend voor grondroerders. “Als het misgaat trekken zij vaak aan het kortste eind”, zegt advocaat Floris Pels Rijcken op de website van Poelmann van den Broek, een advocatenbureau voor bouwbedrijven.

Rijcken wijst op de ‘uitgebreide’ zorgplicht van grondroerders. Zij moeten meldingen maken, gegevens bestuderen en de juiste kabels en leidingen vinden, vertelt de advocaat. Gaat het op één van die vlakken mis, dan kunnen de herstelkosten volgens hem al gauw bij de uitvoerder worden verhaald.

Duizenden euro’s per melding

De herstelkosten per melding liepen vorig jaar in de duizenden euro’s, blijkt uit het jaaroverzicht van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Een beschadiging van het warmtenet kostte gemiddeld bijna 20.000 euro. Dat bedrag lag rond de 10.000 euro voor schade aan delen van het rioolnetwerk die onder druk staan.

Verder geeft het rapport een beeld van de soorten werkzaamheden die relatief de meeste schademeldingen opleverden. Aan de bovenkant van de top tien vind je het leggen van gasleidingen. Hier ging het een op de vijf keer mis, gevolgd door het leggen van waterleidingen (16 procent), werkzaamheden aan wegen (14 procent) en het riool (9 procent).

Meerdere brancheorganisaties houden online handleidingen bij om graafschade te voorkomen. Een deel daarvan is gebaseerd op de CROW 500, een richtlijn uit 2016 voor het verminderen van risico’s tijdens graafwerkzaamheden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.