GROENE TUINEN

Tegeltaxi razend populair in het hele land

Tegeltaxi (bron: gemeente Apeldoorn)

Ze zijn gesignaleerd in Apeldoorn en Zwolle, Rotterdam en Goirle en op tal van andere plaatsen in het land: de Tegeltaxi’s. Ze halen op verzoek overtollige tegels op. Met als doel de ontstening van onze tuinen zodat het regenwater niet meteen het riool instroomt. Harderwijk doet trouwens ook al mee. Net als Putten en Leeuwarden.

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit kan wateroverlast en hittestress veroorzaken. Dit komt doordat onze omgeving voor een groot deel uit steen bestaat. Al die stenen houden warmte vast en laten geen water door als het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen helpt dit voorkomen, schrijft de gemeente Apeldoorn.

Autolaadkraan

‘Wilt u minder steen in uw tuin en meer groen? Dan helpen we u graag een handje bij afvoeren van deze stenen. Deze zomer rijdt de gemeente met een autolaadkraan, de zogenaamde Tegeltaxi, door Apeldoorn. De tegels die u zelf uit de tuin heeft verwijderd, worden gratis bij u opgehaald. Voorwaarde is dat u uw oude tegels niet vervangt door nieuwe. De Tegeltaxi rijdt in augustus en september. Binnenkort is bekend wanneer en in welke wijk de Tegeltaxi gaat rijden. Er volgt ook informatie over hoe u zich kunt aanmelden hiervoor,’ aldus de gemeente.

NK Tegelwippen

In combinatie met de Tegeltaxi is er ook nog het NK Tegelwippen. Door heel Nederland strijden tot en met 31 oktober verschillende gemeenten met elkaar. Tijdens het NK Tegelwippen worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Dat is zelfs een landelijk initiatief, te volgen via de website www.nk-tegelwippen.nl.

De tegels delven trouwens het onderspit. Die worden vergruisd zodat ze nooit meer een druppel regen kunnen tegenhouden.

Lees ook:

Belgische aannemer laat publiek profiteren van opgepompt grondwater

Leren van rioolinstortingen en wegverzakkingen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie