Brug De Ruijterkade

Amsterdam gaat brug hergebruiken in nieuwe wijk Buiksloterham

Foto: nieuwsbericht gemeente Amsterdam

Fiets- en voetgangersbrug 2274 op de De Ruijterkade in Amsterdam krijgt een nieuwe bestemming. De brug, dicht bij het Centraal Station aan de kant van het IJ, moet wijken omdat hij te smal is geworden. De gemeente gaat de brug opnieuw gebruiken in de nieuwe wijk Buiksloterham in Amsterdam-Noord.

De brug gaat per boot vanaf Centraal Station naar Buiksloterham om daar opnieuw dienst te doen. Eerst wordt de brug door een drijvende kraan op een ponton gehesen, daarna vaart het object over het IJ naar Buiksloterham. Het voormalige industrieterrein op de noordelijke IJ-oever wordt de komende jaren omgevormd tot nieuwe stadswijk met ruimte voor maximaal 8.575 woningen. Behalve woningen komen er ook nieuwe wegen en bruggen.

Breder fietspad

Waar mogelijk probeert de gemeente daarbij grondstoffen en materialen te hergebruiken. Nu gebeurt dat dus met een complete brug. Het duurt overigens nog even voordat de brug op zijn nieuwe plek gehesen wordt. Voorlopig wordt het kunstwerk opgeslagen. Pas over een paar jaar wordt de brug ingezet als overspanning over een van de kanalen in Buiksloterham.

Brug 2274 diende als overspanning van de Oostertoegang voor fietsers en voetgangers. Op deze plek op de De Ruijterkade komt een nieuwe aanlanding voor de pont vanaf het IJplein. Dat vergt meer ruimte nodig voor fietsers, waardoor het fietspad verbreed wordt. De nieuwe brug krijgt dezelfde uitstraling als de oude oversteek.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite