Scheurvorming Nelson Mandelabrug jarenlang onderschat door gemeente
Ingenieurs waarschuwden jarenlang voor scheurvorming in de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer, maar de aanbevelingen werden onderschat totdat het eigenlijk al te laat was. Had de gemeente beter geluisterd en de technische informatie zorgvuldiger beheerd, dan had de ‘crisissituatie’ van afgelopen winter mogelijk kunnen worden voorkomen, zo valt te lezen in een evaluatierapport. Het is een teken van een groter probleem met asset management in Nederland, laten meerdere ingewijden aan Infrasite weten.
‘NIET VEILIG’. Dat stond in november 2022 in een rapport van het ingenieursbureau Westenberg over de staat van de Nelson Mandelabrug. Niet alleen dit bedrijf, maar ook Movares waarschuwde in de jaren daarvoor herhaaldelijk voor de technische problemen in het kunstwerk. Met die waarschuwingen werd echter te weinig door de gemeente gedaan. Inspectierapporten raakten zoek en de ernst van de situatie werd jarenlang onderschat. Pas toen Westenberg het mogelijke gevaar in blokletters opschreef nam de gemeente contact op met Rijkswaterstaat om raad te vragen. De rest is geschiedenis.
Asset management moet beter
Het zijn de conclusies van Necker, een analysebureau dat de situatie rondom de Nelson Mandelabrug heeft onderzocht. De bevindingen zijn onlangs erkend door de wethouders en burgemeester van Zoetermeer. Het was en is niet goed gesteld met het asset management in de gemeente, schrijven ze in een raadsvoorstel. Informatie over onder andere bruggen moet beter worden beheerd en gedeeld met de gemeenteraad. Ook is er binnen de gemeente meer technische kennis nodig om waarschuwingen van ingenieurs te begrijpen en op te volgen. Door daar werk van te maken moeten situaties zoals die bij de Nelson Mandelabrug, met alle wegafsluitingen en vervangingskosten van dien, in de toekomst worden voorkomen.
Ook in andere gemeenten
Problemen met asset management zijn niet beperkt tot de gemeente Zoetermeer, laten meerdere ingewijden aan Infrasite weten. Een medewerker van een groot bruginspectiebedrijf vertelt dat technische informatie over infrastructuur soms in diverse systemen wordt opgeslagen en daardoor moeilijk op te halen is. Volgens hem wordt de informatie bovendien zelden onderling door gemeentes gedeeld, wat het lastig maakt om vergelijkbare problemen te herkennen en onderhoudswerkzaamheden efficiënt te combineren.
Lees ook: