bam werkzaamheden algemeen (1)

Kwartaalcijfers BAM: ‘Omstandigheden blijven uitdagend’

Foto ter impressie. Asfalteringswerkzaamheden van BAM op de stadsbrug de Oversteek in Nijmegen (augustus 2022). ANP / Hollandse Hoogte / Manon Bruininga

De rente is hoog, de politiek is onzeker en het aantrekken en behouden van medewerkers zet druk op de markt. Dat zegt BAM-topman Ruud Joosten op donderdag in een rapport over de kwartaalcijfers van het bouwconcern. Ondanks “uitdagende omstandigheden” spreekt de directeur van een “goede prestatie” in het afgelopen kwartaal.

De omzet van BAM kwam in de afgelopen negen maanden uit op ongeveer 4,5 miljard euro, zegt het bouwconcern in een persbericht. Dat is een daling ten opzichte van de 4,9 miljard euro in de eerste negen maanden van vorig jaar. De orderportefeuille bleef met 9,4 miljard euro op “een goed niveau”, aldus topman Ruud Joosten.

De winst viel lager uit. In de afgelopen maanden hield het bouwconcern ongeveer 200 miljoen euro over (EBITDA). In de vorige periode was dat nog 281 miljoen euro. Een van de redenen voor het verschil is dat BAM in de vorige periode nog een dochterbedrijf verkocht, zegt het bouwconcern, namelijk het ingenieursbureau Wayss & Freytag.

Woningen, utiliteit en infra

Het aantal verkochte woningen is met 863 stuks gedaald ten opzichte van de 1103 woningen die het bouwconcern vorig jaar in dezelfde periode verkocht. Ook het bouwbedrijf Heijmans gaf eerder deze week in een kwartaalrapport aan dat de inkomsten van de woningbouw zijn afgenomen.

Wat de utiliteitsbouw betreft zijn de resultaten volgens BAM “hersteld”, met “een sterke bijdrage” van opdrachten rondom telecom, energie en water. De resultaten van de infradivise, BAM Infra, noemt het concern “solide”.

Onderzoek naar fraude

BAM International kreeg een jaar geleden van de FIOD en het Openbaar Ministerie te horen dat het bedrijf verdachte is in een onderzoek naar fraude- en corruptie bij enkele opgeleverde projecten. Het is volgens het bedrijf momenteel niet duidelijk hoe lang het strafrechtelijk onderzoek zal duren en wat de uitkomst zal zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Kwartaalcijfers BAM: ‘Omstandigheden blijven uitdagend’ | Infrasite
bam werkzaamheden algemeen (1)

Kwartaalcijfers BAM: ‘Omstandigheden blijven uitdagend’

Foto ter impressie. Asfalteringswerkzaamheden van BAM op de stadsbrug de Oversteek in Nijmegen (augustus 2022). ANP / Hollandse Hoogte / Manon Bruininga

De rente is hoog, de politiek is onzeker en het aantrekken en behouden van medewerkers zet druk op de markt. Dat zegt BAM-topman Ruud Joosten op donderdag in een rapport over de kwartaalcijfers van het bouwconcern. Ondanks “uitdagende omstandigheden” spreekt de directeur van een “goede prestatie” in het afgelopen kwartaal.

De omzet van BAM kwam in de afgelopen negen maanden uit op ongeveer 4,5 miljard euro, zegt het bouwconcern in een persbericht. Dat is een daling ten opzichte van de 4,9 miljard euro in de eerste negen maanden van vorig jaar. De orderportefeuille bleef met 9,4 miljard euro op “een goed niveau”, aldus topman Ruud Joosten.

De winst viel lager uit. In de afgelopen maanden hield het bouwconcern ongeveer 200 miljoen euro over (EBITDA). In de vorige periode was dat nog 281 miljoen euro. Een van de redenen voor het verschil is dat BAM in de vorige periode nog een dochterbedrijf verkocht, zegt het bouwconcern, namelijk het ingenieursbureau Wayss & Freytag.

Woningen, utiliteit en infra

Het aantal verkochte woningen is met 863 stuks gedaald ten opzichte van de 1103 woningen die het bouwconcern vorig jaar in dezelfde periode verkocht. Ook het bouwbedrijf Heijmans gaf eerder deze week in een kwartaalrapport aan dat de inkomsten van de woningbouw zijn afgenomen.

Wat de utiliteitsbouw betreft zijn de resultaten volgens BAM “hersteld”, met “een sterke bijdrage” van opdrachten rondom telecom, energie en water. De resultaten van de infradivise, BAM Infra, noemt het concern “solide”.

Onderzoek naar fraude

BAM International kreeg een jaar geleden van de FIOD en het Openbaar Ministerie te horen dat het bedrijf verdachte is in een onderzoek naar fraude- en corruptie bij enkele opgeleverde projecten. Het is volgens het bedrijf momenteel niet duidelijk hoe lang het strafrechtelijk onderzoek zal duren en wat de uitkomst zal zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.