In het groen

Aandelenprijs BAM maakt sprong ondanks verdenking van fraude

stadsbrug de oversteek in nijmegen
Werkzaamheden op stadsbrug de Oversteek in Nijmegen (augustus 2022). Foto ANP / Hollandse Hoogte / Manon Bruininga

De aandelenprijs van BAM maakte op donderdagochtend een sprong. De waarde van het concern steeg met bijna twaalf procent na een positief bericht aan de aandeelhouders. “BAM kende in 2022 een goed jaar”, verklaart CEO Ruud Joosten op de website van het Bunnikse bouwbedrijf. De toon is optimistisch, maar ondertussen hangt een fraudeonderzoek boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie en de FIOD verdenken BAM International van betrokkenheid bij fraudulente projecten. Het concern waarschuwt voor “eventuele negatieve financiële gevolgen”.

BAM maakt in het bericht een jaarlijkse nettowinst van 180 miljoen euro bekend. Een geruststelling voor de aandeelhouders, want zij moesten in 2021 genoegen nemen met een nettowinst van slechts 18 miljoen euro. “De prestatie van de Nederlandse infra-activiteiten verbetert gestaag”, zegt CEO Joosten. “Het verheugt me aan te kondigen dat we zullen voorstellen om de dividenduitkering aan aandeelhouders te hervatten.”

De openstaande opdrachten van BAM zijn naar eigen zeggen 10 miljard euro waard, een daling ten opzichte van de 13,2 miljard euro uit 2021. Het concern is desalniettemin tevreden. “We blijven ons richten op contracten met een gezonde verhouding tussen risico en verdienvermogen.” De aandeelhouders reageren positief. Op het moment van schrijven is de aandelenprijs met bijna twaalf procent gestegen ten opzichte van woensdag. BAM was de sterkste stijger van de kleinere beursfondsen.

Fraudezaak

In de voetnoot van het bericht waarschuwt BAM dat het concern in een fraudeonderzoek is verwikkeld. “BAM International heeft in oktober 2022 van de FIOD en het Openbaar Ministerie vernomen dat zij verdachte is in een onderzoek naar fraudegerelateerde verdenkingen bij enkele reeds opgeleverde projecten.”

Handhavers deden op 14 oktober 2022 een inval bij een kantoor van BAM in Gouda. Het concern verklaarde naderhand dat de autoriteiten onderzoek deden naar “mogelijke onregelmatigheden bij enkele reeds opgeleverde projecten” van BAM International.

De internationale bouw- en infradivisie verkeert sinds de afgelopen jaren in zwaar weer. BAM maakte in juli 2020 het voornemen bekend om de projecten van BAM International af te schalen. Openstaande opdrachten werden in de afgelopen twee jaar opgeleverd.

In het nieuwe bericht waarschuwt BAM voor “eventuele negatieve financiële gevolgen” naar aanleiding van het fraudeonderzoek. “Het is momenteel niet duidelijk hoe lang het zal duren. BAM verleent medewerking en treft maatregelen, waaronder een interne review van de desbetreffende projecten.” Het concern verduidelijkt niet over welke projecten het gaat.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Aandelenprijs BAM maakt sprong ondanks verdenking van fraude | Infrasite
In het groen

Aandelenprijs BAM maakt sprong ondanks verdenking van fraude

stadsbrug de oversteek in nijmegen
Werkzaamheden op stadsbrug de Oversteek in Nijmegen (augustus 2022). Foto ANP / Hollandse Hoogte / Manon Bruininga

De aandelenprijs van BAM maakte op donderdagochtend een sprong. De waarde van het concern steeg met bijna twaalf procent na een positief bericht aan de aandeelhouders. “BAM kende in 2022 een goed jaar”, verklaart CEO Ruud Joosten op de website van het Bunnikse bouwbedrijf. De toon is optimistisch, maar ondertussen hangt een fraudeonderzoek boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie en de FIOD verdenken BAM International van betrokkenheid bij fraudulente projecten. Het concern waarschuwt voor “eventuele negatieve financiële gevolgen”.

BAM maakt in het bericht een jaarlijkse nettowinst van 180 miljoen euro bekend. Een geruststelling voor de aandeelhouders, want zij moesten in 2021 genoegen nemen met een nettowinst van slechts 18 miljoen euro. “De prestatie van de Nederlandse infra-activiteiten verbetert gestaag”, zegt CEO Joosten. “Het verheugt me aan te kondigen dat we zullen voorstellen om de dividenduitkering aan aandeelhouders te hervatten.”

De openstaande opdrachten van BAM zijn naar eigen zeggen 10 miljard euro waard, een daling ten opzichte van de 13,2 miljard euro uit 2021. Het concern is desalniettemin tevreden. “We blijven ons richten op contracten met een gezonde verhouding tussen risico en verdienvermogen.” De aandeelhouders reageren positief. Op het moment van schrijven is de aandelenprijs met bijna twaalf procent gestegen ten opzichte van woensdag. BAM was de sterkste stijger van de kleinere beursfondsen.

Fraudezaak

In de voetnoot van het bericht waarschuwt BAM dat het concern in een fraudeonderzoek is verwikkeld. “BAM International heeft in oktober 2022 van de FIOD en het Openbaar Ministerie vernomen dat zij verdachte is in een onderzoek naar fraudegerelateerde verdenkingen bij enkele reeds opgeleverde projecten.”

Handhavers deden op 14 oktober 2022 een inval bij een kantoor van BAM in Gouda. Het concern verklaarde naderhand dat de autoriteiten onderzoek deden naar “mogelijke onregelmatigheden bij enkele reeds opgeleverde projecten” van BAM International.

De internationale bouw- en infradivisie verkeert sinds de afgelopen jaren in zwaar weer. BAM maakte in juli 2020 het voornemen bekend om de projecten van BAM International af te schalen. Openstaande opdrachten werden in de afgelopen twee jaar opgeleverd.

In het nieuwe bericht waarschuwt BAM voor “eventuele negatieve financiële gevolgen” naar aanleiding van het fraudeonderzoek. “Het is momenteel niet duidelijk hoe lang het zal duren. BAM verleent medewerking en treft maatregelen, waaronder een interne review van de desbetreffende projecten.” Het concern verduidelijkt niet over welke projecten het gaat.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.