NEXT LEVEL

Generieke Poort Instructie: nieuwe versie 5.0

Vanaf 23 november 2022 is een verbeterde veiligheidsinstructie beschikbaar voor iedereen die de bouwplaats opgaat foto GCVB

Werken op hoogte, met zware machines, op tijdelijke constructies: de bouwplaats is een complexe en daarmee potentieel een gevaarlijke werkplek. Instructie van het personeel dat op die bouwplaats werkt is daarom van belang. Sinds 2019 bestaat er een Generieke Poort lnstructie (GPl). Die voorkomt dat werkers voor elke bouwplaats aan de poort een nieuwe veiligheidstoets hoeft af te leggen. Met ingang van deze week (23 november) is er een update gelanceerd: GPI 5.0.

De belangrijkste wijziging van versie 4.0 naar 5.0 is dat er nu één instructie/toets is voor de verschillende doelgroepen. De kandidaten volgen nog wel een persoonlijke route voor het werk waar ze bij betrokken zijn. Op basis van de deelsector waar men het meest werkzaam is, wordt een persoonlijke ‘voorkeursleerroute’ samengesteld. Maar die routes leiden allemaal naar één geldig GPI-certificaat.

Meer talen

Meer wijzigingen: er is keuze uit 21 praktijkgerichte onderwerpen (deelsector specifiek), waaruit de kandidaat acht onderwerpen kiest. De begin-animatie met algemene regels en aandachtspunten is ingekort en specifiekere onderwerpen hieruit komen terug in de praktijkgerichte onderwerpen. Verder is de duur van de GPI 5.0 teruggebracht naar gemiddeld maximaal 45 minuten. Naast de zes bestaande talen zijn ook Portugees en Bulgaars toegevoegd. 

Om de GPI te halen moeten modules worden gevolgd en getoetst. Hiervoor kan men terecht op de website gpi.nu. Een bijzonder praktisch voordeel is dat de instructie vooraf gedaan kan worden, bijvoorbeeld thuis, vanaf een eigen werkplek, of zelfs op de mobiele telefoon. Haastig bekijken van de instructie aan het begin van de werkdag, mogelijk zelfs met vieze koffie in een tochtige bouwkeet is niet meer nodig. Wanneer de GPI is gevolgd en behaald, geldt deze een jaar. Het betekent dat medewerkers met de poortinstructie op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code aangesloten bouw- en installatiebedrijven terecht kunnen.

45.000 bedrijven

Inloggen op de website om de GPI te kunnen doorlopen en het certificaat te halen gaat met een inlogcode die door de werkgever of opdrachtgever wordt verstrekt. Zelf bestellen in de webshop van gpi.nu kan ook. De GPI kent drie modules: Module Infra, Bouw en Utiliteit en Module Installatie. De Module Installatie heeft een streepje voor. Wie deze module heeft behaald heeft ook toegang tot bouw- en infraprojecten. Nog iets om te weten: de GPI is geen vervanging van de VCA-Basis en de VCA-Vol.

Het draagvlak voor de GPI groeit, schrijft de Governance Code Veiligheid in de Bouw, de initiatiefnemer van de Generieke Poort Instructie. Jaarlijks zetten al meer dan 45.000 bedrijven de GPI in en volgen ongeveer 125.000 bouwplaatsmedewerkers de instructie. ‘Met de komst van de GPI 5.0 zijn we weer een stap verder in de ontwikkeling van een persoonlijk digitaal leerplatform rond veilig werken in de bouw,’ aldus Werner van Eck, voorzitter Waarborgcommissie GPI en directeur veiligheid bij Heijmans.

Lees ook:

Werkvoorraad van bouwbedrijven in de GWW gestegen

ProRail wil personeel compenseren voor duurder levensonderhoud

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Generieke Poort Instructie: nieuwe versie 5.0 | Infrasite
NEXT LEVEL

Generieke Poort Instructie: nieuwe versie 5.0

Vanaf 23 november 2022 is een verbeterde veiligheidsinstructie beschikbaar voor iedereen die de bouwplaats opgaat foto GCVB

Werken op hoogte, met zware machines, op tijdelijke constructies: de bouwplaats is een complexe en daarmee potentieel een gevaarlijke werkplek. Instructie van het personeel dat op die bouwplaats werkt is daarom van belang. Sinds 2019 bestaat er een Generieke Poort lnstructie (GPl). Die voorkomt dat werkers voor elke bouwplaats aan de poort een nieuwe veiligheidstoets hoeft af te leggen. Met ingang van deze week (23 november) is er een update gelanceerd: GPI 5.0.

De belangrijkste wijziging van versie 4.0 naar 5.0 is dat er nu één instructie/toets is voor de verschillende doelgroepen. De kandidaten volgen nog wel een persoonlijke route voor het werk waar ze bij betrokken zijn. Op basis van de deelsector waar men het meest werkzaam is, wordt een persoonlijke ‘voorkeursleerroute’ samengesteld. Maar die routes leiden allemaal naar één geldig GPI-certificaat.

Meer talen

Meer wijzigingen: er is keuze uit 21 praktijkgerichte onderwerpen (deelsector specifiek), waaruit de kandidaat acht onderwerpen kiest. De begin-animatie met algemene regels en aandachtspunten is ingekort en specifiekere onderwerpen hieruit komen terug in de praktijkgerichte onderwerpen. Verder is de duur van de GPI 5.0 teruggebracht naar gemiddeld maximaal 45 minuten. Naast de zes bestaande talen zijn ook Portugees en Bulgaars toegevoegd. 

Om de GPI te halen moeten modules worden gevolgd en getoetst. Hiervoor kan men terecht op de website gpi.nu. Een bijzonder praktisch voordeel is dat de instructie vooraf gedaan kan worden, bijvoorbeeld thuis, vanaf een eigen werkplek, of zelfs op de mobiele telefoon. Haastig bekijken van de instructie aan het begin van de werkdag, mogelijk zelfs met vieze koffie in een tochtige bouwkeet is niet meer nodig. Wanneer de GPI is gevolgd en behaald, geldt deze een jaar. Het betekent dat medewerkers met de poortinstructie op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code aangesloten bouw- en installatiebedrijven terecht kunnen.

45.000 bedrijven

Inloggen op de website om de GPI te kunnen doorlopen en het certificaat te halen gaat met een inlogcode die door de werkgever of opdrachtgever wordt verstrekt. Zelf bestellen in de webshop van gpi.nu kan ook. De GPI kent drie modules: Module Infra, Bouw en Utiliteit en Module Installatie. De Module Installatie heeft een streepje voor. Wie deze module heeft behaald heeft ook toegang tot bouw- en infraprojecten. Nog iets om te weten: de GPI is geen vervanging van de VCA-Basis en de VCA-Vol.

Het draagvlak voor de GPI groeit, schrijft de Governance Code Veiligheid in de Bouw, de initiatiefnemer van de Generieke Poort Instructie. Jaarlijks zetten al meer dan 45.000 bedrijven de GPI in en volgen ongeveer 125.000 bouwplaatsmedewerkers de instructie. ‘Met de komst van de GPI 5.0 zijn we weer een stap verder in de ontwikkeling van een persoonlijk digitaal leerplatform rond veilig werken in de bouw,’ aldus Werner van Eck, voorzitter Waarborgcommissie GPI en directeur veiligheid bij Heijmans.

Lees ook:

Werkvoorraad van bouwbedrijven in de GWW gestegen

ProRail wil personeel compenseren voor duurder levensonderhoud

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie