ECONOMIE

Werkvoorraad van bouwbedrijven in de GWW gestegen

Bouwhelmen Silvia Brazzoduro/Unsplash

De orderportefeuilles in de grond-, water- en wegenbouw zijn in september met twee tiende maand gestegen ten opzichte van augustus. Daarmee kwam de gemiddelde werkvoorraad uit op 7,7 maanden. Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van oktober 2022 van het Economisch Instituut voor de Bouw.

De stijging van de werkvoorraad was geheel geconcentreerd in de grond- en waterbouw, waar de orderportefeuilles met vier tiende maand zijn toegenomen naar 9,4 maanden werk. In de wegenbouw kwam de gemiddelde werkvoorraad, net als in augustus, uit op 6,5 maanden. In de burgerlijke en utiliteitsbouw daalde de gemiddelde werkvoorraad met één tiende maand naar 11,8 maanden. In de woningbouw nam de gemiddelde orderportefeuille met twee tiende maand af en bedroeg 13 maanden. In de utiliteitsbouw kwam de gemiddelde werkvoorraad uit op 10,1 maanden, een daling van één tiende maand ten opzichte van augustus.

Personeelskosten

Per saldo bedroeg de gemiddelde werkvoorraad in de totale bouwnijverheid 10,4 maanden in september, net als in augustus. Meer dan de helft van de bedrijven gaf in september aan belemmeringen te ondervinden bij de productie. Zowel in de B&U als in de GWW waren materiaal- en personeelstekorten de belangrijkste oorzaken.

Orderpositie

De productie is in de afgelopen drie maanden bij 16% van de bedrijven toegenomen en bij 13% van de bedrijven afgenomen. Ongeveer een kwart van de bedrijven beoordeelde hun orderpositie in september als groot, terwijl 12% de orderpositie als klein beoordeelde. Eén op de vijf bedrijven verwacht dat hun personeelsbezetting toeneemt in de komende drie maanden, terwijl 7% van de bedrijven verwacht dat deze gaat afnemen. Driekwart van de bedrijven verwacht dat prijzen gaan stijgen in de komende drie maanden, terwijl bijna geen van de bedrijven een prijsdaling verwacht.

EC

Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ongeveer 250 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

Lees ook:

Winstmarge en omzet GWW gestegen

Sectorbankier ABN AMRO: ‘Bouwsector moet haast maken met transitie’

Auteur: Redactie