Rijkswaterstaat ziet Nederlandse bedrijven over het hoofd

Rijkswaterstaat (RWS) gaat te voorbarig en te gemakkelijk voorbij aan de mogelijkheid om Nederlandse aannemers in te schakelen voor projecten in Zuid-Nederland. Dat stelt Bouwend Nederland Regio Zuid in reactie op het gegeven dat zuidelijke RWS-directies Belgische aannemers intensief en actief benaderen. Zo worden Nederlandse aannemers, met name in het MKB, over het hoofd gezien zonder voldoende in de gelegenheid te zijn om het gesprek aan te gaan over de vereiste condities.

De RWS-directies in het zuiden benaderen momenteel Belgische aannemers voor diverse grotere projecten in Zuid-Nederland omdat er te weinig Nederlandse aanbieders zouden zijn, die aan de eisen van Rijkswaterstaat zouden kunnen voldoen. Bouwend Nederland vindt het een gemiste kans dat Rijkswaterstaat niet ook met Nederlandse partijen gesproken heeft over de eisen en de mogelijkheden om daar aan te kunnen voldoen. Bouwend Nederland stelt dat RWS bereid moet zijn om de criteria en voorwaarden aan te passen en helder moet zijn over de verwachtingen.

Met de huidige criteria en disproportionele voorwaarden worden Nederlandse MKB-bedrijven voorbarig en al te gemakkelijk buitenspel gezet voor grotere projecten waarvoor RWS nu al over de grens gaat zoeken. Bouwend Nederland wil graag nader met Rijkswaterstaat spreken over de vereiste condities en gericht het overleg aangaan. Zo kan geïnventariseerd worden in hoeverre Nederlandse aannemers een rol kunnen spelen. Verder nodigt Bouwend Nederland de zuidelijke directies van Rijkswaterstaat uit om ook met Nederlandse aannemers het gesprek aan te gaan over de projecten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwend Nederland