heijmans dijkversterking lauwersmeerdijk
150 miljoen euro

Versterking Lauwersmeerdijk van start

Het Friese deel van de Lauwersmeerdijk werd eerder door Heijmans versterkt. Foto via Heijmans

De versterking van de Groningse Lauwersmeerdijk is begonnen. Bewoners, bestuurders en ondernemers kwamen afgelopen woensdag naar de haven van Lauwersoog om het project te vieren. Heijmans en GMB voeren de dijkversterking van meer dan 150 miljoen euro in de komende drie jaar uit. 

Samen vormen de aannemers de combinatie Waddenkwartier. Het team pakt de dijk tussen Lauwersoog en de Westpolder tussen nu en 2026 aan over een lengte van bijna tien kilometer aan. Op dit moment voldoet de dijk niet aan waterveiligheidsnormen. Waterschap Noorderzijlvest investeert bijna 150 miljoen euro om de dijk voor de komende 50 jaar bestendig te maken tegen zeespiegelstijging en extreem weer.

“De zeedijk richting Westpolder en langs het Vierhuizergat wordt opgehoogd en versterkt met klei en steenbekleding”, zegt het waterschap in een online update. “Materiaal van de huidige dijk wordt opnieuw gebruikt. Nieuw materiaal komt uit de regio. Daarnaast komt er een wandelboulevard langs de haven, een fietspad en een waddentribune op de landelijke dijk langs het Vierhuizergat.”

Elektrisch materieel

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma financiert een groot deel van de investering. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van het project, benadrukt de organisatie. Een deel van het budget gaat naar elektrisch materieel en hernieuwbare HVO-diesel om de CO2-uitstoot van de dijkversterking terug te dringen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) noemt het project een voorbeeld van een “echt duurzame dijkversterking”.

Naast Groningen loopt een deel van de Lauwersmeerdijk in Friesland. De versterking van dit dijkdeel rondde Heijmans aannemer in 2020 af.

Duurzame waterbouw is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Versterking Lauwersmeerdijk van start | Infrasite
heijmans dijkversterking lauwersmeerdijk
150 miljoen euro

Versterking Lauwersmeerdijk van start

Het Friese deel van de Lauwersmeerdijk werd eerder door Heijmans versterkt. Foto via Heijmans

De versterking van de Groningse Lauwersmeerdijk is begonnen. Bewoners, bestuurders en ondernemers kwamen afgelopen woensdag naar de haven van Lauwersoog om het project te vieren. Heijmans en GMB voeren de dijkversterking van meer dan 150 miljoen euro in de komende drie jaar uit. 

Samen vormen de aannemers de combinatie Waddenkwartier. Het team pakt de dijk tussen Lauwersoog en de Westpolder tussen nu en 2026 aan over een lengte van bijna tien kilometer aan. Op dit moment voldoet de dijk niet aan waterveiligheidsnormen. Waterschap Noorderzijlvest investeert bijna 150 miljoen euro om de dijk voor de komende 50 jaar bestendig te maken tegen zeespiegelstijging en extreem weer.

“De zeedijk richting Westpolder en langs het Vierhuizergat wordt opgehoogd en versterkt met klei en steenbekleding”, zegt het waterschap in een online update. “Materiaal van de huidige dijk wordt opnieuw gebruikt. Nieuw materiaal komt uit de regio. Daarnaast komt er een wandelboulevard langs de haven, een fietspad en een waddentribune op de landelijke dijk langs het Vierhuizergat.”

Elektrisch materieel

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma financiert een groot deel van de investering. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van het project, benadrukt de organisatie. Een deel van het budget gaat naar elektrisch materieel en hernieuwbare HVO-diesel om de CO2-uitstoot van de dijkversterking terug te dringen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) noemt het project een voorbeeld van een “echt duurzame dijkversterking”.

Naast Groningen loopt een deel van de Lauwersmeerdijk in Friesland. De versterking van dit dijkdeel rondde Heijmans aannemer in 2020 af.

Duurzame waterbouw is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.