WattHub

Koning Willem-Alexander opent ‘grootste laadplein voor zwaar materieel ter wereld’

watthub laadplein zwaar materieel
Het laadplein van WattHub langs de A15 bij Geldermalsen in juni. Paul Poels Fotografie

Het laadplein van WattHub wordt op donderdag 28 september geopend door Koning Willem-Alexander. Dat maakt het Koningshuis deze week bekend. Elektrische graafmachines, kranen, vrachtwagens en ander zwaar materieel kunnen straks op het laadplein langs de A15 bij Geldermalsen terecht.

Volgens WattHub is de locatie “het grootste laadplein voor zwaar materieel ter wereld”. Het plein en de 42 laadpunten werden in minder dan een jaar tijd gebouwd langs de A15 bij Geldermalsen. Bedrijven die een laadvoorziening nodig hebben voor zwaar materieel en losse accu’s zijn straks welkom. Koning Willem-Alexander bezoekt het laadplein op 28 september om de deuren te openen, laat het Koningshuis op haar website weten.

Het laadplein is semi-openbaar. Bedrijven zullen een klantenpas nodig hebben om hun materieel en accu’s op te kunnen laden, vertelde interim-directeur Barend Klijn van WattHub eerder tegenover Infrasite. Klantenpassen zijn aan te vragen via het contactformulier op de website van het bedrijf.

WattHub

Volgens Klijn ontstond het idee achter WattHub anderhalf jaar geleden. Aannemers Dura Vermeer, Van Oord en Ploegam wonnen destijds de gunning voor de dijkversterking tussen Tiel en Waardenburg. De bedrijven wilden met elektrische machines werken, maar de vraag rees waar ze die machines moesten gaan opladen. Dus besloten de aannemers een eigen laadplein te bouwen en open te stellen voor bedrijven buiten de bouwcombinatie. Het team dat daarvoor werd aangesteld staat vandaag de dag bekend als WattHub.

Toen de aannemers op zoek gingen naar een energiebron voor het laadplein, kwamen ze uit bij Betuwewind, een coöperatie van inwoners van de gemeente West Betuwe. De coöperatie investeert in duurzaamheidsinitiatieven en heeft bijvoorbeeld drie windmolens in Geldermalsen. Die windmolens gaan direct energie leveren aan het laadplein. “De stroom hoeft dus niet over het openbare energienetwerk”, aldus Klijn. “Daarmee pakt het laadplein meerdere problemen aan: uitstoot door voertuigen en verstoppingen op het energienet.”

Op de foto zie je de windmolens van Betuwewind. De meest dichtbijzijnde staat op een paar tientallen meters afstand van het laadplein. © Paul Poels Fotografie

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Koning Willem-Alexander opent ‘grootste laadplein voor zwaar materieel ter wereld’ | Infrasite
WattHub

Koning Willem-Alexander opent ‘grootste laadplein voor zwaar materieel ter wereld’

watthub laadplein zwaar materieel
Het laadplein van WattHub langs de A15 bij Geldermalsen in juni. Paul Poels Fotografie

Het laadplein van WattHub wordt op donderdag 28 september geopend door Koning Willem-Alexander. Dat maakt het Koningshuis deze week bekend. Elektrische graafmachines, kranen, vrachtwagens en ander zwaar materieel kunnen straks op het laadplein langs de A15 bij Geldermalsen terecht.

Volgens WattHub is de locatie “het grootste laadplein voor zwaar materieel ter wereld”. Het plein en de 42 laadpunten werden in minder dan een jaar tijd gebouwd langs de A15 bij Geldermalsen. Bedrijven die een laadvoorziening nodig hebben voor zwaar materieel en losse accu’s zijn straks welkom. Koning Willem-Alexander bezoekt het laadplein op 28 september om de deuren te openen, laat het Koningshuis op haar website weten.

Het laadplein is semi-openbaar. Bedrijven zullen een klantenpas nodig hebben om hun materieel en accu’s op te kunnen laden, vertelde interim-directeur Barend Klijn van WattHub eerder tegenover Infrasite. Klantenpassen zijn aan te vragen via het contactformulier op de website van het bedrijf.

WattHub

Volgens Klijn ontstond het idee achter WattHub anderhalf jaar geleden. Aannemers Dura Vermeer, Van Oord en Ploegam wonnen destijds de gunning voor de dijkversterking tussen Tiel en Waardenburg. De bedrijven wilden met elektrische machines werken, maar de vraag rees waar ze die machines moesten gaan opladen. Dus besloten de aannemers een eigen laadplein te bouwen en open te stellen voor bedrijven buiten de bouwcombinatie. Het team dat daarvoor werd aangesteld staat vandaag de dag bekend als WattHub.

Toen de aannemers op zoek gingen naar een energiebron voor het laadplein, kwamen ze uit bij Betuwewind, een coöperatie van inwoners van de gemeente West Betuwe. De coöperatie investeert in duurzaamheidsinitiatieven en heeft bijvoorbeeld drie windmolens in Geldermalsen. Die windmolens gaan direct energie leveren aan het laadplein. “De stroom hoeft dus niet over het openbare energienetwerk”, aldus Klijn. “Daarmee pakt het laadplein meerdere problemen aan: uitstoot door voertuigen en verstoppingen op het energienet.”

Op de foto zie je de windmolens van Betuwewind. De meest dichtbijzijnde staat op een paar tientallen meters afstand van het laadplein. © Paul Poels Fotografie

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.