berlagebrug amsterdam
Amsterdam

Vernieuwing Berlagebrug van start

Een tram, fietser, auto en voetgangers op de Berlagebrug in Amsterdam (2020). ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver

De Berlagebrug in Amsterdam is vanaf vandaag tot en met 10 november afgesloten voor een renovatie. In de komende weken werkt Mobilis als hoofdaannemer aan de vervanging van de brugklep en het bewegingswerk.

De Berlagebrug uit 1932 is een Rijksmonument. Het kunstwerk voldoet niet meer aan het wettelijke veiligheidsniveau, zegt de gemeente in een aanbestedingsdocument. “De brug veroorzaakt al langer overlast. Klachten gaan onder andere over het geluid en de verminderde beschikbaarheid tijdens warme periodes. De stalen brugklep en het bewegingswerk moeten helemaal worden vernieuwd.”

De opdracht voor dat laatste werd in 2021 gegund aan Mobilis voor een aanneemsom van ongeveer 12 miljoen euro. De aannemer schakelde Machinefabriek Rusthoven in voor de productie van de nieuwe brugdelen, die tijdens de afsluiting van vandaag tot en met 10 november worden geplaatst.

Hulpbrug

Mobilis is al een tijdje bij de brug aan het werk. Eerder deze maand installeerde de aannemer een hulpbrug voor voetgangers, fietsers en nood- en hulpdiensten. Met de hulpbrug kan dit verkeer tijdens de afsluiting alsnog de Amstel oversteken. Het openbaar vervoer, auto’s en ander gemotoriseerd verkeer worden omgeleid.

Naast de brugklep en het bewegingswerk is Mobilis verantwoordelijk voor de renovatie van de monumentale onderdelen van de brug, waaronder het metselwerk in de pijlers en het smeedwerk in de leuningen. De renovatie hiervan begon vorig jaar al.

Bekijk hieronder hoe de hulpbrug in juli werd geplaatst. Het artikel gaat verder na de video. 


Kruising, tram en riool

Tijdens de afsluiting van de Berlagebrug wordt ook de nabijgelegen kruising op de Amsteldijk en de Vrijheidslaan opgeknapt, laat de gemeente Amsterdam weten in een online nieuwsbericht. In dezelfde periode werkt het vervoersbedrijf GVB aan het tramspoor en plaatst Waternet nieuwe rioolbuizen voor regenwater.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Vernieuwing Berlagebrug van start | Infrasite