haringvlietbrug inhijsen

Video: 2.000 tons klep Haringvlietbrug ingehesen

Het inhijsen van de nieuwe klep van de Haringvlietbrug op maandag 3 juli. ANP / Jeffrey Groeneweg

Een nieuwe video van Rijkswaterstaat laat zien hoe de 2.000 tons klep van de Haringvlietbrug vorige week werd ingehesen. Bekijk de operatie hieronder. Inhijsen en dichtleggen

Aannemers Hebo en Bonn & Mees speelden een hoofdrol in de klus. De bedrijven gebruikten drie drijvende bokken — de Matador 1, 2 en 3 — om de brugklep van twee miljoen kilo op zijn plaats te krijgen. Het duo slaagde er vorige maand ook al in om de oude brugklep van de Haringvlietbrug uit te hijsen. Infrasite schreef destijds een artikel over de operatie.

Naast het inhijsen van de nieuwe brugklep werd de basculekelder vorige week dichtgelegd met twaalf betonnen liggers van 30.000 kilo per stuk. Dat zei Mobilis, een van de hoofdaannemers van de renovatie, op 6 juli in een online update.

Het bewegingswerk van de Haringvlietbrug bevindt zich in de basculekelder. Hier ligt het contragewicht, oftewel de bascule, dat naar beneden gaat wanneer de brugklep omhoog gaat. Bovenop de nieuwe liggers wordt beton gestort, legt Mobilis uit, wat een vlak dak creëert waar later asfalt op komt te liggen.

Werkzaamheden tot nu toe

Rijkswaterstaat gunde de opdracht voor de vervanging van de Haringvlietbrug vorig jaar aan een combinatie van Mobilis en Croonwolter&dros. Alle beweegbare delen moeten worden vernieuwd. Het werk op locatie begon op 9 juni en duurt naar verwachting tot begin augustus. De nieuwe brugklep werd gebouwd door Hollandia Infra en Machinefabriek Rusthoven.

De video bovenaan dit artikel begint met het klaarmaken van de brugklep voor transport op 26 juni. Ook daarover schreef Infrasite eerder een artikel. De oude brugklep werd op 16 juni uitgehesen, ongeveer twee weken vóór het transport van de nieuwe. Een dag daarna volgde het inhijsen van de nieuwe tandbaan, een 23 meter lang onderdeel van het bewegingswerk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Video: 2.000 tons klep Haringvlietbrug ingehesen | Infrasite
haringvlietbrug inhijsen

Video: 2.000 tons klep Haringvlietbrug ingehesen

Het inhijsen van de nieuwe klep van de Haringvlietbrug op maandag 3 juli. ANP / Jeffrey Groeneweg

Een nieuwe video van Rijkswaterstaat laat zien hoe de 2.000 tons klep van de Haringvlietbrug vorige week werd ingehesen. Bekijk de operatie hieronder. Inhijsen en dichtleggen

Aannemers Hebo en Bonn & Mees speelden een hoofdrol in de klus. De bedrijven gebruikten drie drijvende bokken — de Matador 1, 2 en 3 — om de brugklep van twee miljoen kilo op zijn plaats te krijgen. Het duo slaagde er vorige maand ook al in om de oude brugklep van de Haringvlietbrug uit te hijsen. Infrasite schreef destijds een artikel over de operatie.

Naast het inhijsen van de nieuwe brugklep werd de basculekelder vorige week dichtgelegd met twaalf betonnen liggers van 30.000 kilo per stuk. Dat zei Mobilis, een van de hoofdaannemers van de renovatie, op 6 juli in een online update.

Het bewegingswerk van de Haringvlietbrug bevindt zich in de basculekelder. Hier ligt het contragewicht, oftewel de bascule, dat naar beneden gaat wanneer de brugklep omhoog gaat. Bovenop de nieuwe liggers wordt beton gestort, legt Mobilis uit, wat een vlak dak creëert waar later asfalt op komt te liggen.

Werkzaamheden tot nu toe

Rijkswaterstaat gunde de opdracht voor de vervanging van de Haringvlietbrug vorig jaar aan een combinatie van Mobilis en Croonwolter&dros. Alle beweegbare delen moeten worden vernieuwd. Het werk op locatie begon op 9 juni en duurt naar verwachting tot begin augustus. De nieuwe brugklep werd gebouwd door Hollandia Infra en Machinefabriek Rusthoven.

De video bovenaan dit artikel begint met het klaarmaken van de brugklep voor transport op 26 juni. Ook daarover schreef Infrasite eerder een artikel. De oude brugklep werd op 16 juni uitgehesen, ongeveer twee weken vóór het transport van de nieuwe. Een dag daarna volgde het inhijsen van de nieuwe tandbaan, een 23 meter lang onderdeel van het bewegingswerk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.