beneluxbaan viaduct a9 amstelveen
Sloop van start

Verbreding A9: nieuw viaduct over Beneluxbaan straks in de steigers

Het bestaande viaduct over de Beneluxbaan. Hier komt een nieuw, breder viaduct. Foto via Rijkswaterstaat

De voorbereiding van de bouw van een nieuw viaduct in de A9 over de Beneluxbaan in Amstelveen is vol op gang. De wegindeling onder het oude viaduct werd vandaag aangepast om ruimte te maken voor de aanstaande sloop. Halverwege juni laat aannemerscombinatie VeenIX de liggers van het oude viaduct uithijsen, waarna de bouw het nieuwe viaduct kan beginnen. 

De A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht wordt in de komende jaren verbreed. Rijkswaterstaat laat extra rijstroken realiseren en bredere viaducten bouwen. Het viaduct over de Beneluxbaan in Amstelveen valt onder het project. Aannemerscombinatie VeenIX gaat het oude viaduct vervangen met een bredere variant.

In de komende maanden wordt er aan het zuidelijke deel van het kunstwerk gewerkt. De sloop begint naar verwachting in het weekend van 16 tot 19 juni, bevestigt Rijkswaterstaat vandaag in een online update. “In die dagen worden de liggers aan de zuidkant van het viaduct uitgehesen.”

Wanneer de liggers na 19 juni zijn verwijderd kan de bouw van het nieuwe viaduct beginnen, aldus de beheerder. De eerste stap is de aanleg van de landhoofden en tussensteunpunten. Vervolgens komen de nieuwe liggers, die naar verwachting in het najaar worden ingehesen, zegt Rijkswaterstaat.

Verloopt alles volgens plan, dan is het zuidelijke deel van het viaduct aan het einde van 2023 klaar. Pas daarna begint het werk aan de noordelijke kant van het viaduct. Door nooit tegelijk aan twee kanten te werken hoopt Rijkswaterstaat de verkeershinder te verminderen.

A9 Badhoevedorp-Holendrecht

De verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht werd in december 2019 aan VeenIX gegund voor een aanneemsom van meer dan 500 miljoen euro. De bouwcombinatie bestaat uit de Spaanse bouwer FCC, de Australische bank Macquarie, projectadviseur Count&Cooper en systeemleverancier Siemens. Eerder dit jaar schreven we over de sloop van het viaduct over de Keizer Karelweg in Amstelveen, een van de andere viaducten die als onderdeel van het project wordt vernieuwd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Verbreding A9: nieuw viaduct over Beneluxbaan straks in de steigers | Infrasite
beneluxbaan viaduct a9 amstelveen
Sloop van start

Verbreding A9: nieuw viaduct over Beneluxbaan straks in de steigers

Het bestaande viaduct over de Beneluxbaan. Hier komt een nieuw, breder viaduct. Foto via Rijkswaterstaat

De voorbereiding van de bouw van een nieuw viaduct in de A9 over de Beneluxbaan in Amstelveen is vol op gang. De wegindeling onder het oude viaduct werd vandaag aangepast om ruimte te maken voor de aanstaande sloop. Halverwege juni laat aannemerscombinatie VeenIX de liggers van het oude viaduct uithijsen, waarna de bouw het nieuwe viaduct kan beginnen. 

De A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht wordt in de komende jaren verbreed. Rijkswaterstaat laat extra rijstroken realiseren en bredere viaducten bouwen. Het viaduct over de Beneluxbaan in Amstelveen valt onder het project. Aannemerscombinatie VeenIX gaat het oude viaduct vervangen met een bredere variant.

In de komende maanden wordt er aan het zuidelijke deel van het kunstwerk gewerkt. De sloop begint naar verwachting in het weekend van 16 tot 19 juni, bevestigt Rijkswaterstaat vandaag in een online update. “In die dagen worden de liggers aan de zuidkant van het viaduct uitgehesen.”

Wanneer de liggers na 19 juni zijn verwijderd kan de bouw van het nieuwe viaduct beginnen, aldus de beheerder. De eerste stap is de aanleg van de landhoofden en tussensteunpunten. Vervolgens komen de nieuwe liggers, die naar verwachting in het najaar worden ingehesen, zegt Rijkswaterstaat.

Verloopt alles volgens plan, dan is het zuidelijke deel van het viaduct aan het einde van 2023 klaar. Pas daarna begint het werk aan de noordelijke kant van het viaduct. Door nooit tegelijk aan twee kanten te werken hoopt Rijkswaterstaat de verkeershinder te verminderen.

A9 Badhoevedorp-Holendrecht

De verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht werd in december 2019 aan VeenIX gegund voor een aanneemsom van meer dan 500 miljoen euro. De bouwcombinatie bestaat uit de Spaanse bouwer FCC, de Australische bank Macquarie, projectadviseur Count&Cooper en systeemleverancier Siemens. Eerder dit jaar schreven we over de sloop van het viaduct over de Keizer Karelweg in Amstelveen, een van de andere viaducten die als onderdeel van het project wordt vernieuwd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.