Meer stroom, minder geluid

Energieleverend geluidsscherm met 4.300 zonnepanelen voor Alkmaar

Bouw van het energieleverend geluidsscherm in Alkmaar.

Aannemers bouwen in de komende tijd een energieleverend geluidsscherm met 4.300 zonnepanelen langs de Huiswaarderweg, Schagerweg en Nollenweg in Alkmaar. De eerste palen van de tweeënhalve kilometer lange constructie staan in de grond. Saillant detail: de initiatiefnemers waren bewoners. Voor hen is het geluidsscherm een lang gekoesterde wens. Zij zullen niet alleen minder geluidsoverlast hebben, maar krijgen bovendien een stroomvoorziening voor ruim vierhoudend huishoudens. 

De constructie bestaat uit twee delen: een lang geluidsscherm met zonnepanelen aan de zijkant en een groenscherm met zonnepanelen aan de bovenkant. De delen van het groenscherm worden met planten bekleed. De zonnepanelen zijn afklikbaar en kunnen vijfentwintig jaar mee. Naar verwachting blijft de volledige constructie vijftig jaar goed.

We bespraken het project met Julia Mölck, projectmanager ruimtelijke ontwikkeling en economie bij de gemeente Alkmaar, en Jeroen van Velzen, projectmanager en bedrijfsleider van K_Dekker Infra. Mölck vertelt dat het project mogelijk wordt gemaakt door subsidies en een gemeentelijke financiering van ruim twee miljoen euro. “Vervolgens zijn we om tafel gegaan met geschikte partijen. Sunprojects, Sunconnect, Krinkels BV en K_Dekker kregen het ontwerp in november 2020 gegund. In 2022 volgde de realisatie.”

Conceptafbeelding. Artikel vervolgt hieronder.

Geen bezwaren

In het project vallen veel zaken samen. Ten eerste behaalt de gemeente een ambitie in het kader van de energietransitie. Ten tweede worden de kosten van het scherm gedeeltelijk terugverdiend met het opwekken van groene stroom. Tot slot kwam het ontwerp tot stand door middel van participatie met directe betrokkenen. Bewoners wilden al jaren een scherm tegen het toenemende geluid van de ringweg. Het valt op dat er geen enkel bezwaar is aangetekend. “Omwonenden zijn vanaf dag nul meegenomen”, licht Mölck toe.

Bewoners zaten samen met milieuorganisatie Stichting Animo in een klankbordgroep. De groep werd intensief betrokken bij het ontwerp. Omwonenden kregen te maken met technische onderwerpen als kabels en leidingen, constructie en paneelsoorten. Jeroen van Velzen van K_Dekker Infra werd ingevlogen om dergelijke onderwerpen uit te leggen. “Het is geen dagelijkse kost”, zegt hij. “Gezien hun betrokkenheid wilden de omwonenden precies weten hoe het zit. Sommige onderwerpen moesten wel drie keer worden uitgelegd.”

Bouw van het geluidsscherm in Alkmaar. Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Uiteindelijk gaat het scherm 80.000 euro per jaar terugverdienen voor de gemeente. Daarmee betaalt Alkmaar het bedrag terug dat is voorgefinancierd. Volgens Mölck zijn veel partijen geïnteresseerd in de aanpak, waaronder andere gemeenten, Rijkswaterstaat en zelfs Europese spelers. We vroegen of Alkmaar van plan is om andere geluidsschermen om te bouwen naar energieleverend. “We willen eerst de evaluatie afwachten om daarna te kijken of ombouw van bestaande schermen naar dit systeem verantwoord is”, zegt Mölck.

Buurtbatterij

De gemeente kijkt op dit moment met partners of er een ‘buurtbatterij’ geplaatst kan worden om auto’s in de omgeving met het scherm op te laden. “Dat is nog toekomstmuziek”, zegt Mölck, maar enthousiast is ze zeker. Zij en Van Velzen willen zo veel mogelijk kwijt over de aanpak en techniek van het project. “Alle informatie stellen we ter beschikking aan geïnteresseerden.”

Dit is een artikel van gastauteur Nathalie Vrancken, publicist met betrekking tot samenwerking en innovatie. Vrancken houdt zich bezig met innovatie binnen de bebouwde omgeving.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nathalie Vrancken

Energieleverend geluidsscherm met 4.300 zonnepanelen voor Alkmaar | Infrasite
Meer stroom, minder geluid

Energieleverend geluidsscherm met 4.300 zonnepanelen voor Alkmaar

Bouw van het energieleverend geluidsscherm in Alkmaar.

Aannemers bouwen in de komende tijd een energieleverend geluidsscherm met 4.300 zonnepanelen langs de Huiswaarderweg, Schagerweg en Nollenweg in Alkmaar. De eerste palen van de tweeënhalve kilometer lange constructie staan in de grond. Saillant detail: de initiatiefnemers waren bewoners. Voor hen is het geluidsscherm een lang gekoesterde wens. Zij zullen niet alleen minder geluidsoverlast hebben, maar krijgen bovendien een stroomvoorziening voor ruim vierhoudend huishoudens. 

De constructie bestaat uit twee delen: een lang geluidsscherm met zonnepanelen aan de zijkant en een groenscherm met zonnepanelen aan de bovenkant. De delen van het groenscherm worden met planten bekleed. De zonnepanelen zijn afklikbaar en kunnen vijfentwintig jaar mee. Naar verwachting blijft de volledige constructie vijftig jaar goed.

We bespraken het project met Julia Mölck, projectmanager ruimtelijke ontwikkeling en economie bij de gemeente Alkmaar, en Jeroen van Velzen, projectmanager en bedrijfsleider van K_Dekker Infra. Mölck vertelt dat het project mogelijk wordt gemaakt door subsidies en een gemeentelijke financiering van ruim twee miljoen euro. “Vervolgens zijn we om tafel gegaan met geschikte partijen. Sunprojects, Sunconnect, Krinkels BV en K_Dekker kregen het ontwerp in november 2020 gegund. In 2022 volgde de realisatie.”

Conceptafbeelding. Artikel vervolgt hieronder.

Geen bezwaren

In het project vallen veel zaken samen. Ten eerste behaalt de gemeente een ambitie in het kader van de energietransitie. Ten tweede worden de kosten van het scherm gedeeltelijk terugverdiend met het opwekken van groene stroom. Tot slot kwam het ontwerp tot stand door middel van participatie met directe betrokkenen. Bewoners wilden al jaren een scherm tegen het toenemende geluid van de ringweg. Het valt op dat er geen enkel bezwaar is aangetekend. “Omwonenden zijn vanaf dag nul meegenomen”, licht Mölck toe.

Bewoners zaten samen met milieuorganisatie Stichting Animo in een klankbordgroep. De groep werd intensief betrokken bij het ontwerp. Omwonenden kregen te maken met technische onderwerpen als kabels en leidingen, constructie en paneelsoorten. Jeroen van Velzen van K_Dekker Infra werd ingevlogen om dergelijke onderwerpen uit te leggen. “Het is geen dagelijkse kost”, zegt hij. “Gezien hun betrokkenheid wilden de omwonenden precies weten hoe het zit. Sommige onderwerpen moesten wel drie keer worden uitgelegd.”

Bouw van het geluidsscherm in Alkmaar. Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Uiteindelijk gaat het scherm 80.000 euro per jaar terugverdienen voor de gemeente. Daarmee betaalt Alkmaar het bedrag terug dat is voorgefinancierd. Volgens Mölck zijn veel partijen geïnteresseerd in de aanpak, waaronder andere gemeenten, Rijkswaterstaat en zelfs Europese spelers. We vroegen of Alkmaar van plan is om andere geluidsschermen om te bouwen naar energieleverend. “We willen eerst de evaluatie afwachten om daarna te kijken of ombouw van bestaande schermen naar dit systeem verantwoord is”, zegt Mölck.

Buurtbatterij

De gemeente kijkt op dit moment met partners of er een ‘buurtbatterij’ geplaatst kan worden om auto’s in de omgeving met het scherm op te laden. “Dat is nog toekomstmuziek”, zegt Mölck, maar enthousiast is ze zeker. Zij en Van Velzen willen zo veel mogelijk kwijt over de aanpak en techniek van het project. “Alle informatie stellen we ter beschikking aan geïnteresseerden.”

Dit is een artikel van gastauteur Nathalie Vrancken, publicist met betrekking tot samenwerking en innovatie. Vrancken houdt zich bezig met innovatie binnen de bebouwde omgeving.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nathalie Vrancken