boskalis bokalift 2
Hameren in de Noordzee

60 buispalen van 2.000 ton per stuk in twaalf maanden tijd

De Bokalift 2 van Boskalis, een kraanschip met een hijsvermogen van 4.000 ton. Boskalis

In het koude Noordzeewater aan de noordkant van Schotland vindt in de komende twaalf maanden een spektakel plaats. Boskalis levert en installeert 60 buispalen van 2.000 ton per stuk voor een windpark op meer dan 20 kilometer afstand van de kust. 

De buispalen dienen als fundering voor windmolens. De waterdiepte van tot 54 meter vereist gigantische units. Een deel wordt vanuit Azië vervoerd naar Schotland met de White Marlin, een zware-ladingschip van Boskalis. Vanwege het loodzware gewicht kunnen er slechts acht palen mee per reis.

Eenmaal aangekomen installeert Boskalis de palen met behulp van de Bokalift 2, een kraanschip met een hijsvermogen van 4.000 ton. Een zogeheten ‘upending hinge’ helpt de palen overeind, waarna een ‘motion-compensated pile gripper’ de palen met precisie in positie brengt. Een gigantische trilhamer en slaghamer duwen de units naar beneden.

150 miljoen euro

De opdracht in Schotland werd aan Boskalis gegund door Ocean Winds, een joint venture van EDP Renewables en ENGIE. Het windpark, genaamd Moray West, zal naar verwachting 882 megawatt produceren om 640.000 huishoudens in het Verenigd Koninkrijk te voorzien van groene stroom.

Boskalis vangt tussen de 50 en 150 miljoen euro voor het project, schrijft woordvoerder Martijn Schuttevâer op de website van het bedrijf. De Papendrechtse multinational is betrokken bij meer dan honderd offshore windparken wereldwijd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

60 buispalen van 2.000 ton per stuk in twaalf maanden tijd | Infrasite
boskalis bokalift 2
Hameren in de Noordzee

60 buispalen van 2.000 ton per stuk in twaalf maanden tijd

De Bokalift 2 van Boskalis, een kraanschip met een hijsvermogen van 4.000 ton. Boskalis

In het koude Noordzeewater aan de noordkant van Schotland vindt in de komende twaalf maanden een spektakel plaats. Boskalis levert en installeert 60 buispalen van 2.000 ton per stuk voor een windpark op meer dan 20 kilometer afstand van de kust. 

De buispalen dienen als fundering voor windmolens. De waterdiepte van tot 54 meter vereist gigantische units. Een deel wordt vanuit Azië vervoerd naar Schotland met de White Marlin, een zware-ladingschip van Boskalis. Vanwege het loodzware gewicht kunnen er slechts acht palen mee per reis.

Eenmaal aangekomen installeert Boskalis de palen met behulp van de Bokalift 2, een kraanschip met een hijsvermogen van 4.000 ton. Een zogeheten ‘upending hinge’ helpt de palen overeind, waarna een ‘motion-compensated pile gripper’ de palen met precisie in positie brengt. Een gigantische trilhamer en slaghamer duwen de units naar beneden.

150 miljoen euro

De opdracht in Schotland werd aan Boskalis gegund door Ocean Winds, een joint venture van EDP Renewables en ENGIE. Het windpark, genaamd Moray West, zal naar verwachting 882 megawatt produceren om 640.000 huishoudens in het Verenigd Koninkrijk te voorzien van groene stroom.

Boskalis vangt tussen de 50 en 150 miljoen euro voor het project, schrijft woordvoerder Martijn Schuttevâer op de website van het bedrijf. De Papendrechtse multinational is betrokken bij meer dan honderd offshore windparken wereldwijd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.