TenneT investeert recordbedrag van 23 miljard euro in stroomnet
Netbeheerder TenneT vergeeft 23 miljard euro aan contracten voor de aansluiting van offshore windparken op het stroomnet. In totaal worden er elf converterstations in de Noordzee geplaatst. Dergelijke stations zijn nodig om opgewekte stroom van zee naar land te brengen. Acht van de units zullen aansluiten op het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor Duitsland. “Dit wordt een van de belangrijkste infrastructuurprojecten van de eeuw”, zegt Tim Meyerjürgens, hoofd operaties bij TenneT, tegenover de Telegraaf.
De vraag naar energie stuwt de aanleg van windmolenparken en zonnepanelen. Om opgewekte energie te vervoeren heeft het stroomnet capaciteit nodig. Vorig jaar investeerde TenneT 4,5 miljard euro in uitbreidingen. Gisteren maakte de netbeheerder een nieuw recordbedrag van 23 miljard euro bekend.
Het geld gaat naar converterstations in de Noordzee, elk met een capaciteit van 2 gigawatt. Converterstations zetten opgewekte stroom om in een sterkere stroom die aan land wordt gebracht. Daar wordt de stroom omgezet in wisselstroom die gebruikt kan worden op het hoogspanningsnet. De contracten voor de nieuwe stations werden gegund aan drie samenwerkingsverbanden: Hitachi en Petrofac, GE en Sembcorp Marine en Gen en McDermott.
Civiele techniek
Ondertussen wordt er aan land door meerdere bouwbedrijven aan uitbreidingen van het hoogspanningsnet gewerkt, waaronder Heijmans en BAM Infra. Hier komt een flinke staaltje civiele techniek bij kijken. Denk aan het vervangen van staalwerk in hoogspanningsmasten, de versterking van funderingen en het leggen van ondergrondse kabels.
Lees ook: