roggebotbrug
290 meter lang

Nieuwe Roggebotbrug open voor wegverkeer

De nieuwe Roggebotbrug. Fotograaf: Freddy Schinkel

De nieuwe Roggebotbrug langs de N307 Roggebot-Kampen is open voor wegverkeer. In de komende weken maakt bouwcombinatie Roggebot de vaargeul onder het 290 meter lange kunstwerk klaar voor scheepvaart. Naar verwachting is de vaarroute vanaf 1 april begaanbaar voor schepen met hoogtes van meer dan zeven meter. 

Bouwcombinatie Roggebot bestaat uit Mobilis, Van Gelder en Van den Herik-Sliedrecht. Het team werkt sinds 2021 aan de N307 Roggebot-Kampen, een flinke opdracht van de provincies Flevoland en Overijssel. De aanbesteding van de bouw van een nieuwe brug werd in 2020 aan Mobilis gegund. De waarde wordt op ongeveer 62 miljoen euro geschat. Het doel is de verbetering van de doorstroming en verkeersveiligheid op de N307.

De brug is sinds maandag 13 maart beschikbaar voor wegverkeer. Aan de opening ging maanden aan voorbereiding vooraf. Het kunstwerk kreeg in de zomer van 2022 vorm. Tientallen liggers van tot 240 ton per stuk werden in ongeveer drie weken aangevoerd en gemonteerd. Haitsma Beton produceerde de zwaarste units. Sarens verzorgde het transport en de montage. In de afgelopen maanden werkte Roggebot de brug af.

Weg en water

De opening werd vorige week gevierd. Gedeputeerden Jan de Reus (Flevoland) en Bert Boerman (Overijssel) knipten ter plaatse een lint door om het fietspad over de brug in te huldigen. De rijstroken volgden vandaag. Daarmee is het kunstwerk begaanbaar voor zowel wegvoertuigen als fietsers. Schepen met hoogtes van meer dan zeven meter moeten nog even wachten. De vaargeul wordt voorbereid voor een opening op 1 april. Roggebot verwacht alle werkzaamheden aan de N307 Roggebot-Kampen tegen het einde van juni 2023 af te ronden.

Wegenbouw is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.