Roggebotsluis

Roggebot gaat waterveiligheid en bereikbaarheid IJsseldelta verbeteren

Roggebotsluis Foto: website IJsseldeltaprogramma

Aannemerscombinatie Roggebot, de provincies Flevoland en Overijssel en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben deze week de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het project N307 Roggebot-Kampen. Samen investeren Rijk en provincies 100 miljoen euro in bereikbaarheid en waterveiligheid in de regio IJsseldelta.

De project is gericht op het verbeteren van de doorstroming en verkeersveiligheid op de N307, het verbeteren van de waterveiligheid in de regio IJsseldelta en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het gebied. Het gaat om het sluitstuk van het programma Ruimte voor de Rivier IJsseldelta.

Slopen Roggebotsluis

Verbeteren van de doorstroming gebeurt door vernieuwing van de N307, de bouw van een nieuwe brug en het weghalen van de Roggebotsluis. De N307 is een onderdeel van een belangrijke oost-westverbinding in Noord-Nederland: de weg van Alkmaar, via de dijk Enkhuizen-Lelystad, naar Zwolle. De huidige weg met de rotonde bij de Roggebotsluis maakt plaats voor nieuwe infrastructuur met gescheiden rijbanen voor langzaam en snel verkeer.

Om de waterveiligheid in de regio IJsseldelta te verbeteren worden de Roggebotsluis en -dam gesloopt. Daardoor wordt de doorgang voor het water hier een stuk breder. Er komt dan een nieuwe, beweegbare brug met een grotere doorvaarthoogte, zodat het grootste deel van de scheepvaart kan passeren zonder dat de brug open hoeft.

Verder worden er een aantal kunstwerken aangelegd, waaronder een duikersbrug en een aantal faunapassages. Ook waterkeringen worden aangepast.

Start uitvoering volgend jaar

Nadat het project begin september gegund is, is de aannemerscombinatie gestart met de eerste voorbereidingen. Er is onder meer begonnen met het verleggen van kabels en leidingen. De combinatie Roggebot bestaat uit de aannemers Mobilis, Van Gelder en Van den Herik. Naar verwachting begint de uitvoering begin volgend jaar en duurt tot en met 2023.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Roggebot gaat waterveiligheid en bereikbaarheid IJsseldelta verbeteren | Infrasite
Roggebotsluis

Roggebot gaat waterveiligheid en bereikbaarheid IJsseldelta verbeteren

Roggebotsluis Foto: website IJsseldeltaprogramma

Aannemerscombinatie Roggebot, de provincies Flevoland en Overijssel en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben deze week de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het project N307 Roggebot-Kampen. Samen investeren Rijk en provincies 100 miljoen euro in bereikbaarheid en waterveiligheid in de regio IJsseldelta.

De project is gericht op het verbeteren van de doorstroming en verkeersveiligheid op de N307, het verbeteren van de waterveiligheid in de regio IJsseldelta en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het gebied. Het gaat om het sluitstuk van het programma Ruimte voor de Rivier IJsseldelta.

Slopen Roggebotsluis

Verbeteren van de doorstroming gebeurt door vernieuwing van de N307, de bouw van een nieuwe brug en het weghalen van de Roggebotsluis. De N307 is een onderdeel van een belangrijke oost-westverbinding in Noord-Nederland: de weg van Alkmaar, via de dijk Enkhuizen-Lelystad, naar Zwolle. De huidige weg met de rotonde bij de Roggebotsluis maakt plaats voor nieuwe infrastructuur met gescheiden rijbanen voor langzaam en snel verkeer.

Om de waterveiligheid in de regio IJsseldelta te verbeteren worden de Roggebotsluis en -dam gesloopt. Daardoor wordt de doorgang voor het water hier een stuk breder. Er komt dan een nieuwe, beweegbare brug met een grotere doorvaarthoogte, zodat het grootste deel van de scheepvaart kan passeren zonder dat de brug open hoeft.

Verder worden er een aantal kunstwerken aangelegd, waaronder een duikersbrug en een aantal faunapassages. Ook waterkeringen worden aangepast.

Start uitvoering volgend jaar

Nadat het project begin september gegund is, is de aannemerscombinatie gestart met de eerste voorbereidingen. Er is onder meer begonnen met het verleggen van kabels en leidingen. De combinatie Roggebot bestaat uit de aannemers Mobilis, Van Gelder en Van den Herik. Naar verwachting begint de uitvoering begin volgend jaar en duurt tot en met 2023.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite