Knooppunt snelweg Texas. Foto: iStock / RoschetzkyI Stockphoto

550 miljard dollar voor opknappen infrastructuur VS

Knooppunt snelweg Texas. Foto: iStock / RoschetzkyI Stockphoto (onbeperkt gebruik)

Amerika gaat 550 miljard dollar investeren in het opknappen van onder meer wegen, bruggen, spoorlijnen en het elektriciteitsnet. Omgerekend gaat het om een bedrag van zo’n 470 miljard euro.

De Senaat heeft ingestemd met dit investeringspakket en dat wordt gezien als een belangrijke overwinning voor de Democratische president Joe Biden. Er stemden namelijk 69 senatoren voor de plannen, naast 50 Democraten ook 69 Republikeinen. Dat er 550 miljard dollar in het herstel van infrastructuur wordt gestoken is al een aanzienlijke stap, maar samen met eerder goedgekeurde maatregelen gaat het zelfs om bijna 1 biljoen dollar, ofwel 1.000 miljard.

110 miljard voor wegen en bruggen

De 550 miljard dollar waar nu groen licht voor is gegeven, zal de komende vijf jaar worden uitgegeven. Er gaat 110 miljard naar wegen, bruggen en grote projecten en 66 miljard naar spoor voor zowel personen- als goederenvervoer, legt CNN uit. 65 miljard dollar moet ten goede komen aan het verouderde elektriciteitsnet. Er gaat ook 55 miljard dollar naar waterinfrastructuur, waarvan 15 miljard wordt besteed aan het vervangen van loden leidingen. Onder de andere bestemmingen van het geld valt de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, waar 7,5 miljard dollar voor vrijgemaakt wordt.

Zwaar verouderde infrastructuur

Dat geld is dan ook hard nodig, rekent de NOS voor. Ongeveer één op de vijf wegen in Amerika verkeert in slechte staat en van zo’n 45.000 bruggen kan hetzelfde worden gezegd. De politiek was het er dan ook al lang over eens dat er iets moet worden gedaan aan de verouderde en in sommige gevallen zelfs afbrokkelende Amerikaanse infrastructuur. Dat er nu politieke consensus is over de manier waarop, wordt als niets minder dan een grote doorbraak gezien.

ANP meldt dat het nieuws er in elk geval toe heeft geleid dat de Amerikaanse beurzen met winst sloten. Het nieuws over de grootschalige investeringen in infrastructuur zorgde met name voor winst in de koersen van energie-, industrie- en grondstofbedrijven.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

550 miljard dollar voor opknappen infrastructuur VS | Infrasite
Knooppunt snelweg Texas. Foto: iStock / RoschetzkyI Stockphoto

550 miljard dollar voor opknappen infrastructuur VS

Knooppunt snelweg Texas. Foto: iStock / RoschetzkyI Stockphoto (onbeperkt gebruik)

Amerika gaat 550 miljard dollar investeren in het opknappen van onder meer wegen, bruggen, spoorlijnen en het elektriciteitsnet. Omgerekend gaat het om een bedrag van zo’n 470 miljard euro.

De Senaat heeft ingestemd met dit investeringspakket en dat wordt gezien als een belangrijke overwinning voor de Democratische president Joe Biden. Er stemden namelijk 69 senatoren voor de plannen, naast 50 Democraten ook 69 Republikeinen. Dat er 550 miljard dollar in het herstel van infrastructuur wordt gestoken is al een aanzienlijke stap, maar samen met eerder goedgekeurde maatregelen gaat het zelfs om bijna 1 biljoen dollar, ofwel 1.000 miljard.

110 miljard voor wegen en bruggen

De 550 miljard dollar waar nu groen licht voor is gegeven, zal de komende vijf jaar worden uitgegeven. Er gaat 110 miljard naar wegen, bruggen en grote projecten en 66 miljard naar spoor voor zowel personen- als goederenvervoer, legt CNN uit. 65 miljard dollar moet ten goede komen aan het verouderde elektriciteitsnet. Er gaat ook 55 miljard dollar naar waterinfrastructuur, waarvan 15 miljard wordt besteed aan het vervangen van loden leidingen. Onder de andere bestemmingen van het geld valt de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, waar 7,5 miljard dollar voor vrijgemaakt wordt.

Zwaar verouderde infrastructuur

Dat geld is dan ook hard nodig, rekent de NOS voor. Ongeveer één op de vijf wegen in Amerika verkeert in slechte staat en van zo’n 45.000 bruggen kan hetzelfde worden gezegd. De politiek was het er dan ook al lang over eens dat er iets moet worden gedaan aan de verouderde en in sommige gevallen zelfs afbrokkelende Amerikaanse infrastructuur. Dat er nu politieke consensus is over de manier waarop, wordt als niets minder dan een grote doorbraak gezien.

ANP meldt dat het nieuws er in elk geval toe heeft geleid dat de Amerikaanse beurzen met winst sloten. Het nieuws over de grootschalige investeringen in infrastructuur zorgde met name voor winst in de koersen van energie-, industrie- en grondstofbedrijven.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam