Dag van de Bouw breekt record met 125.000 bezoekers

"Vandaag is een dag om trots te zijn op wat de Nederlandse bouw allemaal kan en presteert", zei minister-president Rutte bij de opening van de negende Dag van de Bouw. "Wat is het goed dat er voor de bouwsector weer licht gloort aan het einde van de tunnel. De laatste jaren waren zwaar. Het lijkt erop dat we het dieptepunt zijn gepasseerd en dat de sector vanaf nu ook weer kan gaan bouwen", aldus de premier.

Hij was voor deze gelegenheid present bij de nieuwbouw van zorgappartementen in het centrum van Middelburg. Door heel Nederland trok de Dag van de Bouw in totaal 125.000 bezoekers. Dat is even veel als vorig jaar, maar toch een forse stijging, omdat er in 2013 maar liefst 55 projecten meer open waren. Gemiddeld kwamen er nu per project 715 bezoekers, tegenover 539 vorig jaar.

Op 175 bouwprojecten werd het een mooie dag, waarop Nederland kon zien hoe de bouw het maakt. Of zoals premier Rutte twitterde: "Mooi dat iedereen kan zien wat u kan."

Hij benadrukte het belang van de bouw voor Nederland en voor de economie en onderstreepte dat er door het kabinet veel wordt geïnvesteerd. Het kabinet komt op dit moment niet met nieuwe stimuleringsmaatregelen en directe investeringen in de bouw, want het is bezig aan een ‘megaoperatie’ om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Aanvullende overheidsinvesteringen lijken daarmee nu nog niet aan de orde. De premier benadrukte het belang van groei en banen en innovatief, vraaggericht werken, zoals bij het energiezuinig maken van woningen en voorbereiding van Nederland op klimaatverandering: geweldige kansen voor de bouw.

Banen voor bouwvakkers

"Met veel plezier laat Bouwend Nederland u vandaag zien wat we maken, hoe we het maken en dát we het maken", aldus Maxime Verhagen. "De bouw krabbelt weer op uit een heel diep dal. U kent de cijfers misschien, de afgelopen jaren zijn heel zwaar geweest. En ook dit jaar schijnt nog lang niet de zon."

"Maar we weten dat er betere tijden aankomen. Er worden meer huizen verkocht, meer huizen gebouwd, veel mensen zien dat hun woning energiezuiniger moet worden. Dat betekent werk voor duizenden bouwvakkers en dat is juist nu zo ongelooflijk belangrijk. Herstel van werkgelegenheid is de absolute nummer één prioriteit."

"De bouw is nou juist de sector waar veel werk te vinden is, voor iedereen die van bouwen en techniek houdt -en wil aanpakken. Of dat nou achter een computer is of op de steiger, we hebben overal goede mensen nodig. We willen graag de 70.000 bouwvakkers weer terug halen, die we de afgelopen vijf jaar hebben moeten laten gaan."

"Het is nodig om nu te investeren, samen met pensioenfondsen en andere beleggers. Want banen scheppen en verder bouwen aan Nederland is investeren in de toekomst. Dat zien we hier vandaag, we zien het bij de Noord-Zuid-lijn, we zien het in Groningen en we zien het bij de Zuid-Willemsvaart. In heel Nederland wordt er gebouwd. Dat mag wat waard zijn!"

Minister-president Rutte verrichte de opening samen met Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen bij SVRZ-locatie ’t Gasthuis, een nieuwbouwproject van Aannemingsbedrijf Fraanje, Wolter & Dros en Fierloos Architecten. Voor MaximeVerhagen is dit de eerste editie van de Dag van de Bouw als voorzitter van Bouwend Nederland.

Hekken open

Bouwend Nederland kijkt terug op een plezierig verlopen Dag van de Bouw. Verspreid over het land zette de sector in zijn volle breedte z’n hekken open op 175 locaties: complete stationsgebieden die aangepast worden aan de eisen van de komende tijd, ‘groene’ woonwijken in aanbouw, scholen, renovatieprojecten, waterwegen en provinciale wegen, ziekenhuizen en zorginstellingen. Met die grote keus krijgt het publiek ook dit jaar weer een goed beeld hoe belangrijk de sector is, voor wonen, werken, verplaatsen, recreëren en milieu.

De leden van Bouwend Nederland hadden op deze zaterdag veel werk gemaakt van hun openstellingen. Voor de ruim 100.000 belangstellenden waren er rondleidingen, demonstraties, imposant materieel, verzorgde catering en attracties. Voor jonge kinderen waren er ook clowns, springkussens en andere activiteiten.

De tien best bezochte projecten, met bezoekersaantallen:

â–  Noord/Zuidlijn Amsterdam 19.000 (incl. aanmeldingen voor tunnelwandeling op zondag)

â–  Avenue2 Maastricht 12.000

â–  Spoorzone Delft 7.500

â–  Onderwijspark Meppel 6.000

â–  Markthal Rotterdam 5.000

â–  Combiplan Nijverdal 3.600

â–  Reinier de Graaf, Delft 3.550

â–  Sluiskiltunnel, Terneuzen 3.200

â–  Ruimte voor de Waal 2.700

â–  Nasin Nijmegen 2.600

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwend Nederland