840 km file: nummer twee notering aller tijden

Dinsdag 25 maart 12.24
Zeer drukke ochtendspits ten einde

Den Haag – De zeer drukke ochtendspits is over en het advies van Rijkswaterstaat om na de spits op pad te gaan, is ingetrokken. Om half negen stond er 840 km file op de Nederlandse snelwegen, goed voor een nummer twee notering aller tijden.

Doordat er door Rijkswaterstaat volop gestrooid is, viel de gladheid erg mee. Wel was het zeer druk op de weg en gebeurden er ruim 130 ongevallen, waarvan een aantal op cruciale plekken. Zo moest tijdelijk de A2 bij Empel en de A12 bij Bodegraven worden afgesloten. Verder konden niet alle spitsstroken open vanwege de sneeuw.

Voor de rest van de dag en avondspits wordt er nog steeds neerslag en natte sneeuw verwacht. Dit zorgt wel voor hinder maar naar verwachting niet voor een zeer drukke avondspits.

Ochtendspits

Sinds gisteravond is er door Rijkswaterstaat via de actuele verkeersinformatie (radio, TV en internet) gewaarschuwd voor sneeuwbuien en kans op gladde wegen. Het verkeer reageerde goed op het winterweer: de gereden snelheid werd verlaagd en de afstand tot de voorganger werd vergroot. Mede daardoor liepen de files op (36 km op de A16 voor Rotterdam en 30 km op de A2 voor Utrecht) en gebeurden er toch nog diverse ongevallen op belangrijke snelwegen. Om voor zeven uur stond er al 300 km file. Even daarvoor had Rijkswaterstaat geadviseerd om de ochtendspits te mijden. De top was om even over half negen met 840 km. Ook op gemeentelijke en provinciale wegen waren er veel vertragingen en waren er vele ongevallen.

De drukste spits aller tijden blijft 8 februari 1999 met 975 km. Hevige sneeuwval was toen de reden.

Strooien

Al sinds gisteren heeft Rijkswaterstaat volop gestrooid en zijn her en der ook sneeuwschuivers ingezet om het sneeuw van de weg te krijgen. Rijkswaterstaat strooit preventief: door middel van speciaal meldsysteem, wat o.a. de wegdektemperatuur meet, kan een inschatting worden gemaakt of het glad gaat worden. Als dit het geval is, dan wordt er zout gestrooid. Voor een goede werking van het zout, is er ook verkeer nodig. Pas wanneer er auto’s overheen rijden en het zout en sneeuw goed wordt gemengd, lost de sneeuw daadwerkelijk op.

Vooruitzichten

De rest van de dag wordt er neerslag verwacht in de vorm van regen en natte sneeuw. Dit zorgt naar verwachting voor hinder maar niet voor extreem veel vertraging tijdens de avondspits. Rijkswaterstaat blijft de voorspelling volgen voor vannacht en morgenochtend. Het advies aan weggebruikers is om dat ook te doen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat