Primeur Sneek: houten bruggen over A7

De beroemde Waterpoort in Sneek krijgt concurrentie van formaat: waterstad Sneek krijgt op de invalswegen twee fraaie houten bruggen die zuidelijk Sneek gaan verbinden met het noordelijk deel van de stad. De twee houten bruggen overspannen de Rijksweg A7, waarmee het eigenlijk viaducten zijn, en komen in de plaats van de drukke kruispunten bij de Akkerwinde en de Molenkrite. De bruggen zijn veertig meter lang en twintig meter hoog en worden gemaakt van radiata-pine, een houtsoort die na behandeling zeer goed bestand is tegen weer en wind. Nergens anders in de wereld zijn bruggen of viaducten te vinden die op deze wijze worden ontworpen. Een primeur dus voor Sneek en een doorbraak in de toepassing van duurzame materialen in de wegenbouw.

De aanleg van de houten bruggen maakt deel uit van de aanpassing van Rijksweg A7, de rondweg door en om Sneek. Omdat deze weg letterlijk dwars door Sneek snijdt vraagt de aanpassing van de weg om een goede en integrale inpassing in de stedelijke omgeving. Onder andere door een spraakmakend ontwerp voor de vier viaducten die aangelegd worden. Een ontwerpwedstrijd leverde de houten bruggen als winnaar op voor de viaducten bij de Akkerwinde en de Molenkrite, de overige twee viaducten worden plat uitgevoerd. Het ontwerp is van de hand van Achterbosch Architectuur uit Leeuwarden, in samenwerking met Onix uit Groningen. Oranjewoud uit Heerenveen heeft samen met Luning uit Doetinchem de technische berekeningen gemaakt.

De jury schreef het onder meer het volgende in het juryrapport: Een bijzonder ontwerp in een gedurfde houten uitvoering. Het straalt zowel eenvoud als expressie uit en verwijst naar een frameconstructie van een omgekeerde houten boot. Er is een sterke relatie tussen ontwerp en constructie. Het ontwerp is een duidelijke landmark. Kortom: een gewaagd sympathiek plan met een vernieuwende uitstraling, een grote uitdaging.

Omdat het ontwerp sterk afwijkt van de traditionele ontwerpen hebben de Grontmij en de Bouwdienst van Rijkswaterstaat het ontwerp getoetst op haalbaarheid, betaalbaarheid en aspecten als onderhoud en beheer. Uit die toetsing blijkt dat de bouw van houten bruggen in deze omvang, volgens dit ontwerp zonder meer mogelijk is.

Uitvoerige informatie over de houten bruggen en de aanpassing van de Rijksweg A7 is te vinden op www.a7sneek.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Fryslân