Rijkswaterstaat plaatst geluidsschermen Hooipolder

‘s-Hertogenbosch – Vanaf maandag 28 februari 2005 start Rijkswaterstaat met het plaatsen van geluidsschermen langs de A27 ter plaatse van knooppunt Hooipolder. De werkzaamheden zullen ongeveer 10 weken duren. Om de verkeersonveiligheid en de slechte doorstroming bij het knooppunt Hooipolder (de A59/A27) op te lossen is in 2001 het knooppunt aangepast. Ook zijn er toen langs de noordwestelijke afrit geluidswallen aangelegd. Daarnaast is er langs de rijbaan op de A27 in 2000 een geluidswal aangelegd nabij Rijvoortshoef.

Werkzaamheden Rijvoortshoef
De werkzaamheden bij Rijvoortshoef starten op 28 februari en zullen ongeveer 4 weken duren. Eerst wordt grond afgegraven en daarna wordt het houten geluidsscherm geplaatst. De werkzaamheden vinden overdag plaats vanaf de noordzijde van de geluidswal, zodat omwonenden van de werkzaamheden weinig overlast zullen ondervinden. Het werkverkeer zal namelijk gebruik maken van de wegen nabij het industrieterrein Dombosch. Om dit geluidsscherm te plaatsen hoeft er niet geheid te worden.

v
Andere geluidwerende maatregelen
Langs de hoofdrijbaan van de A27 (westzijde) wordt over een lengte van 600 meter een geluidsscherm geplaatst. Daarnaast komt er op en naast het viaduct over de A59 (knooppunt Hooipolder) een geluidsscherm over een lengte van 300 meter. De geluidsschermen zijn van hout, behalve op twee gedeelten boven het viaduct over de Kerklaan en op het viaduct over de A59 (knooppunt Hooipolder). Op deze plaatsen komen transparante schermen in verband met veiligheidsvoorschriften. De houten schermen worden dubbel absorberend uitgevoerd wat betekent dat ze ook aan de kant van de bewoonde zijde geluid absorberen. Daarnaast wordt langs de A59 over een lengte van ongeveer 300 meter een geluidswal geplaatst. Alle maatregelen worden in de eerste week van mei 2005 afgerond.

Hinder voor de weggebruiker van de A27 en de A59
Tijdens de werkzaamheden worden er geen rijbanen afgesloten, wel zullen de rijstroken op de rijbaan van de A27 richting Breda over een lengte van 1400 meter enigszins worden versmald en verschoven. Daarbij wordt de snelheid teruggebracht tot maximaal 90 km per uur. Dit zal ongeveer 2 maanden duren. Het kan incidenteel voorkomen dat er op de A27 rijstroken worden afgesloten. Dit gebeurt alleen in verkeersluwe uren. De westelijke afrit van de A27 (van Gorinchem richting Breda) naar rijksweg A59 (richting Waalwijk/Made) zal in de weekenden van 18 maart, 1 en 8 april 2005 (telkens van vrijdagavond 20.00 uur tot maandagochtend 06.00 uur) worden afgesloten. Verkeer wordt dan omgeleid via afrit 19 (op de A27 ter hoogte van Oosterhout).
Daarnaast zullen er enkele rijstroken op de A59 onder het viaduct Hooipolder in de avond en nacht worden afgesloten voor het onder andere het boren van ankers in het viaduct Hooipolder.
Ook in het viaduct over de Kerklaan zullen ankers worden geboord, hiervoor zal overdag een rijstrook van de Kerklaan worden afgesloten.

Rijkswaterstaat verwacht door de werkzaamheden geen ernstige verkeershinder op de A27.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Noord-Brabant