Kromme Nieuwegracht
Muren en kelders

Beens Groep gaat Utrechtse grachten herstellen voor zes miljoen euro

Een deel van de Kromme Nieuwegracht in Utrecht (augustus 2023). ANP / Hollandse Hoogte / Egbert Hartman

Beens Groep wint de gunning voor het herstel van de kademuren en werfkelders aan de Kromme Nieuwegracht, Drift en Plompetorengracht in Utrecht. Het gaat om meer dan een kilometer aan muren en ruim honderd kelders. Het vierjarige contract heeft een waarde van zes miljoen euro, laat de gemeente Utrecht deze week weten.     

De grachten liggen in het Utrechtse wervengebied, een havengebied dat dateert uit de middeleeuwen. In de komende dertig jaar laat de gemeente elk jaar honderd meter kademuur en 35 werfkelders herstellen.

De Kromme Nieuwegracht, Drift en Plompetorengracht zijn in de komende zes jaar voor Beens Groep. Het werk begint naar verwachting in maart 2024. De aannemer gaat onder onder andere schade herstellen die met de jaren is ontstaan door zwaar verkeer.

“We pakken het herstel steeds aan in bouwblokken van ongeveer vijftig meter”, zegt de gemeente Utrecht op donderdag in een online nieuwsbericht. “Zo blijft het werk behapbaar, wordt overlast voor de omgeving verminderd en kunnen we beter omgaan met verrassingen.”

Elf aanmeldingen, één winnaar

De gunning is de uitkomst van een aanbestedingsronde met elf aanmeldingen. De gemeente heeft Beens Groep als beste beoordeeld. De geschiedenis van het bedrijf speelde een rol. De aannemer werkt al meer dan zestig jaar in de waterbouw aan binnenstedelijke kademuren, zegt de gemeente.

“Natuurlijk zochten we een partij met ervaring”, vertelt wethouder Rachel Streefland. “Maar waar we vooral naar hebben gekeken, is of de aannemer in staat is om samen met de andere partijen in het gebied oplossingen te bedenken voor de verrassingen die het werk met zich meebrengt.”

Een voorbeeld van de partijen in het gebied zijn de particuliere eigenaren van de kelders die worden hersteld. Daar zal de aannemer mee moeten samenwerken. “Er bestaat geen ultieme oplossing voor het herstel in het wervengebied. Er is steeds sprake van maatwerk.”

Beens Groep zegt blij te zijn met de gunning. “We voelen ons verbonden met de Utrechtse binnenstad en zijn blij dat we opnieuw een belangrijke rol mogen spelen in het herstel en behoud van het erfgoed”, aldus directeur Karst-Jan Beens.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Beens Groep gaat Utrechtse grachten herstellen voor zes miljoen euro | Infrasite
Kromme Nieuwegracht
Muren en kelders

Beens Groep gaat Utrechtse grachten herstellen voor zes miljoen euro

Een deel van de Kromme Nieuwegracht in Utrecht (augustus 2023). ANP / Hollandse Hoogte / Egbert Hartman

Beens Groep wint de gunning voor het herstel van de kademuren en werfkelders aan de Kromme Nieuwegracht, Drift en Plompetorengracht in Utrecht. Het gaat om meer dan een kilometer aan muren en ruim honderd kelders. Het vierjarige contract heeft een waarde van zes miljoen euro, laat de gemeente Utrecht deze week weten.     

De grachten liggen in het Utrechtse wervengebied, een havengebied dat dateert uit de middeleeuwen. In de komende dertig jaar laat de gemeente elk jaar honderd meter kademuur en 35 werfkelders herstellen.

De Kromme Nieuwegracht, Drift en Plompetorengracht zijn in de komende zes jaar voor Beens Groep. Het werk begint naar verwachting in maart 2024. De aannemer gaat onder onder andere schade herstellen die met de jaren is ontstaan door zwaar verkeer.

“We pakken het herstel steeds aan in bouwblokken van ongeveer vijftig meter”, zegt de gemeente Utrecht op donderdag in een online nieuwsbericht. “Zo blijft het werk behapbaar, wordt overlast voor de omgeving verminderd en kunnen we beter omgaan met verrassingen.”

Elf aanmeldingen, één winnaar

De gunning is de uitkomst van een aanbestedingsronde met elf aanmeldingen. De gemeente heeft Beens Groep als beste beoordeeld. De geschiedenis van het bedrijf speelde een rol. De aannemer werkt al meer dan zestig jaar in de waterbouw aan binnenstedelijke kademuren, zegt de gemeente.

“Natuurlijk zochten we een partij met ervaring”, vertelt wethouder Rachel Streefland. “Maar waar we vooral naar hebben gekeken, is of de aannemer in staat is om samen met de andere partijen in het gebied oplossingen te bedenken voor de verrassingen die het werk met zich meebrengt.”

Een voorbeeld van de partijen in het gebied zijn de particuliere eigenaren van de kelders die worden hersteld. Daar zal de aannemer mee moeten samenwerken. “Er bestaat geen ultieme oplossing voor het herstel in het wervengebied. Er is steeds sprake van maatwerk.”

Beens Groep zegt blij te zijn met de gunning. “We voelen ons verbonden met de Utrechtse binnenstad en zijn blij dat we opnieuw een belangrijke rol mogen spelen in het herstel en behoud van het erfgoed”, aldus directeur Karst-Jan Beens.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.