Rijkswaterstaat bouwkuip julianakanaal overstroming
Zorgen over grondwaterstand

Herstel overstroming bouwkuip Julianakanaal van start

De situatie op donderdagochtend. Water stroomde onder de damwand van de bouwkuip door. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat werkt dit weekend aan het herstel van de damwand van de bouwkuip in het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht. Op donderdagochtend veroorzaakte een dambreuk een overstroming. De 750 meter lange bouwkuip liep vol. De oude, ingezakte damwand wordt verwijderd en vervangen met een nieuwe. Pas daarna is het water weg te pompen. 

Aannemer Van den Herik Sliedrecht gebruikt de bouwkuip voor de verruiming van het Julianakanaal. Rijkswaterstaat wil dit deel van de Maasroute beschikbaar maken voor grote schepen met een breedte van 11,5 meter.

De werkzaamheden werden op donderdagochtend onderbroken door een dambreuk. Water stroomde aanvankelijk onder de damwand door. Vervolgens veroorzaakte de stroming een verzakking over een lengte van tien meter. Na de verzakking liep de bouwkuip volledig vol.

Het water gaat voorlopig nergens heen. Rijkswaterstaat start dit weekend met de verwijdering van de oude damwand. Na de installatie van een nieuwe damwand begint het pompwerk. Het kan dagen of weken duren voordat de bouwkuip droogstaat.

Intussen let Rijkswaterstaat op de grondwaterstand met peilbuizen. Omwonenden van de bouwkuip zijn gewaarschuwd. “Als het grondwater stijgt zouden ze dat in hun kelders kunnen merken”, zei een woordvoerster. Het scheepvaartverkeer tussen Berg en Obbicht is stilgelegd om verdere afbrokkeling van de damwand te voorkomen. Naar verwachting duurt de stremming tot en met 2 maart.

Geen gewonden

Het Julianakanaal is een drukke scheepvaartroute. Rijkswaterstaat wil het kanaal over een lengte van ongeveer drie kilometer verruimen tussen Berg en Obbicht. De onlangs volgelopen bouwkuip was in november leeggepompt. Medewerkers die tijdens de overstroming in de kuip aanwezig waren konden op tijd wegkomen. Ook materieel werd veiliggesteld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Herstel overstroming bouwkuip Julianakanaal van start | Infrasite