Rijkswaterstaat bouwkuip julianakanaal overstroming
Geen gewonden

Bouwkuip Julianakanaal overstroomd door verzakte damwand

De situatie op donderdagochtend. Water stroomde onder de damwand van de bouwkuip door. Rijkswaterstaat
De bouwkuip in het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht is volgelopen. Op donderdagochtend zagen medewerkers van aannemer Van den Herik Sliedrecht water onder de damwand stromen. Er stonden mensen in de kuip. Zij konden de locatie veilig verlaten, meldt Rijkswaterstaat op haar website. 

De bouwkuip tussen Berg en Obbicht wordt gebruikt voor verruimingswerkzaamheden in het Julianakanaal. Zo wil Rijkswaterstaat dit deel van de Maasroute beschikbaar maken voor tweebaksduwvaart. Het werk werd vanochtend onderbroken door binnenkomend water.

Water stroomde aanvankelijk onder de damwand door. De stroming veroorzaakte een verzakking van de damwand over een lengte van tien meter. De damwand is in totaal 750 meter lang. Na de verzakking liep de bouwkuip volledig vol. Medewerkers die ’s ochtends in de kuip stonden wisten op tijd weg te komen. Ook het materieel is in veiligheid gebracht.

Maatregelen

Rijkswaterstaat heeft het Julianakanaal gestremd en houdt de grondwaterstand in de gaten. “Op dit moment bereiden we de aanleg van een tijdelijke dam voor. Die is nodig om het gat in de damwand te bereiken en te dichten. Daarna starten we met het leegpompen van de bouwkuip”, schrijft Rijkswaterstaat.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: Schuttevaer

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bouwkuip Julianakanaal overstroomd door verzakte damwand | Infrasite