Zeesluis IJmuiden. Foto: Rijkswaterstaat

Koning opent Zeesluis IJmuiden

Foto: nieuwsbericht Rijkswaterstaat

De bouw van Zeesluis IJmuiden is achter de rug en de officiële opening is aanstaande. Die handeling zal worden verricht op 26 januari door koning Willem-Alexander.

De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929 en laat toe dat schepen onafhankelijk van het getij het sluizencomplex IJmuiden vlot en veilig kunnen passeren. Zeesluis IJmuiden is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. “De bouw van de zeesluis is in juli 2016 gestart en in augustus 2021 afgerond. Daarna volgde een periode van oefenen en testen door alle partijen die met de zeesluis gaan werken zoals de bedienaars, de loodsen, de slepers en de vletterlieden. Ook is er geoefend met de hulpdiensten”, aldus Rijkswaterstaat.

Na de opening van het complex spreekt koning Willem-Alexander onder meer met enkele betrokkenen bij de bouw, alsmede met bewoners en vertegenwoordigers van het havenbedrijfsleven.

Samenwerkende partijen

Het project Zeesluis IJmuiden is een samenwerkingsverband het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Zeesluis IJmuiden is gebouwd door aannemersconsortium OpenIJ (BAM-PGGM en VolkerWessels-DIF) in opdracht van Rijkswaterstaat.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.