Steyl, Maas. Foto: iStock / J. Stuij

Drie aannemers in de race voor bouwen zelfsluitende waterkering

Steyl, Maas. Foto: iStock / J. Stuij (onbeperkt gebruik)

Het Limburgse dorp Steyl zal in de nabije toekomst beschermd worden tegen hoogwater door een waterkering die zichzelf sluit als dat nodig is. De komende tijd gaan drie aannemers een ontwerp voor deze technisch uitdagende klus maken. Eind dit jaar wordt dan bekend wie de waterkering mag gaan bouwen.

Steyl is momenteel nog voldoende bescherm tegen hoogwater, maar de bestaande kering zal in de toekomst niet meer voldoen. Dat er wordt gekozen voor een waterkering die alleen sluit als dat nodig is, heeft ook te maken met het beschermde dorpsgezicht van Steyl. Het uitzicht daarop wordt in de toekomst alleen weggenomen als dat door hoogwater niet anders kan. Op alle andere momenten blijft het uitzicht vrij, zo legt het Hoogwaterbeschermingsprogramma op zijn website uit.

Esthetisch Programma van Eisen

Een eenvoudige opdracht is het bouwen van de waterkering niet. Deze moet bovendien 2,5 meter hoog worden, waar de enige andere zelfsluitende waterkering in Nederland momenteel 70 centimeter hoog is. Daarbij gaat waterschap Limburg niet over één nacht ijs. Met verschillende belanghebbenden, waaronder de gemeente Venlo, is een Esthetisch Programma van Eisen opgesteld. “Je zou kunnen zeggen dat dit een soort ‘dresscode’ is voor de kering: er staat in wat de randvoorwaarden zijn, maar er is zeker ook sprake van ontwerpvrijheid”, aldus bestuurder Jos Teeuwen van het waterschap.

Vergoeding

Met drie vrijheid mogen dus drie aannemers aan de slag. Middels een concurrentiegerichte dialoog gaan ze met het waterschap diverse keren in gesprek. Dat moet leiden tot drie verschillende ontwerpen. Voor hun werk in deze periode krijgen de aannemers een vergoeding. Uiteindelijk zullen ze alledrie een ontwerp indienen, waarvan er een daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Naast de ruimtelijke kwaliteit (de dresscode) worden de aanbiedingen ook beoordeeld op prijs, de technische betrouwbaarheid en de mate van hinder voor de omgeving tijdens de bouw.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.