Waterbassins in Limburg overlopen na regenval, grote modderstroom

lierop brandweer regenval
Ook in Lierop (Noord-Brabant) rukte de brandweer uit nadat een woning (afgebeeld) werd getroffen door brand na een blikseminslag. ANP / Rob Engelaar

Waterbassins in Valkenburg en Berg en Terblijt zijn in de nacht van donderdag op vrijdag 3 mei overstroomd als gevolg van de hevige regenval. Woningen werden beschadigd, meldt de brandweer, die in de nacht zo’n zeventig keer moest uitrukken wegens wateroverlast in Zuid-Limburg. De gemeente Meerssen laat vrijdagochtend weten dat er door de enorme waterstroom kiezel en modder op verschillende wegen ligt. 

Door het overlopen van een waterbassin van Rijkswaterstaat bij de A79 in Valkenburg (Limburg) hebben drie woningen schade opgelopen. Rijkswaterstaat is inmiddels samen met de brandweer begonnen met het wegpompen van water uit het bassin. “De situatie is weer stabiel”, zei een woordvoerder van de brandweer vrijdagochtend.

Ook in Berg en Terblijt overstroomde een waterbassin, wat een grote modderstroom veroorzaakte. De modder liep woningen binnen, waardoor veel schade ontstond. De modderstroom baande zich een weg door een wegens werkzaamheden opengebroken straat, waarlangs zo’n vijftig woningen liggen. Hoeveel ervan schade opliepen, kon de woordvoerder niet zeggen.

In Nuth sloeg de bliksem in een woning in, waardoor de meterkast explodeerde en brand ontstond. De bewoner wist de beginnende brand zelf te blussen, waarna de brandweer erger voorkwam. De woning liep volgens de woordvoerder behoorlijk wat schade op.

Ook in het midden van het land was vannacht overlast door het weer. Rijkswaterstaat liet donderdagavond al weten dat de A2 richting Eindhoven dicht moest tussen het knooppunt Kruisdonk en Meerssen omdat er water op de weg lag.

Modder op wegen en putdeksels omhoog

De gemeente Meerssen meldt vrijdag dat er door een enorme waterstroom kiezel en modder op verschillende wegen ligt. De gemeente zet veegwagens in om de straten schoon te vegen. Ook zijn er door de grote hoeveelheid water putdeksels omhoog gekomen. Een fietstunnel onder de A2 tussen Rothem en Meerssen is door wateroverlast afgesloten. Dat blijft zo totdat de tunnel is schoongemaakt.

Zeventig keer uitgerukt vanwege wateroverlast

De brandweer moest in de nacht van donderdag op vrijdag zo’n zeventig keer uitrukken wegens wateroverlast in Zuid-Limburg. Niet iedereen kon geholpen worden. “Helaas zijn mensen vaak op zichzelf aangewezen”, aldus de woordvoerder. “Bijvoorbeeld als hun kelder onder is gelopen, moeten ze die zelf leegpompen.”

Vrijdagochtend was de brandweer nog bezig met opruimwerk, waarvoor eerder geen tijd was. “De verwachting is dat het weer wat normaler wordt”, zei de woordvoerder. “Er komen amper nog meldingen binnen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.