Corona zorgt voor aflossingsproblemen zeevarende waterbouw

Nexus en MPI Adventure op HKZ project (foto: Van Oord)
Rechtenvrij te gebruiken via Van Oord

Door de coronapandemie hebben zeevarende waterbouwers en projectpersoneel in de waterbouw last van aflossingsproblemen. De Vereniging voor Waterbouwers wil graag dat deze groepen met voorrang worden gevaccineerd en dat ze worden vrijgesteld van bepaalde reisbeperkingen.

De brancheorganisatie stelt dat waterbouw op zee de specifieke omstandigheden kent dat bemanningsleden lange tijd uitsluitend met elkaar leven en werken. Ook kunnen ze geen beroep doen op gespecialiseerde medische hulp aan de wal. Door de uitbraak van COVID-19 heeft zijn er aflossingsproblemen ontstaan voor zeevarende waterbouwers en projectpersoneel in de waterbouw.

“De Vereniging van Waterbouwers wijst op het belang voor de maritieme sector dat zeevarenden en voor de waterbouw ook projectgebonden personeel met voorrang worden gevaccineerd. Op nationaal, Europees en mondiaal niveau wordt gepleit voor vaccinatie en vrij mondiaal verkeer voor medewerkers in de maritieme sector.” Dit vereist de nodige aanpassingen van regels, wetten en procedures, waaronder de wet inzake arbeidsvoorwaarden voor gedetacheerde werknemers in de Europese Unie.

Drie oplossingen

Om de aflossingsproblemen het hoofd te bieden, stelt de VvW drie oplossingen voor:

  • Zeevarende waterbouwers en projectpersoneel waterbouw als mondiale werknemers classificeren en ze vrijstellen van bepaalde reisbeperkingen (zoals quarantaine) indien bepaalde protocollen zijn gevolgd.
  • Een tijdelijk visumvrijstellingsprogramma, of als alternatief een tijdelijke maar substantiële vergroting van de capaciteit voor een snelle afgifte van visa aan zowel consulaire missies als grenzen. Dit helpt de waterbouwers om vooruit te plannen.
  • Blijvend meer vluchten stimuleren van en naar de belangrijkste landen die voor de zeevaart, in het bijzonder de waterbouw, van belang zijn.
Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam