Bedrijven in de energietransitie zoeken personeel met hulp van AI

Personeel werven met AI Foto Unsplash

Aannemers, installateurs en netbeheerders zijn bezig met de grootste verbouwing van het energiesysteem ooit. Dagelijks werken veel mensen aan de energietransitie. Het doel: in 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn.

Om al dat werk te verzetten zijn de komende jaren nog eens 60.000 mensen nodig. Er zijn veel verborgen talenten die kunnen bijdragen aan de energietransitie. Zeven bedrijven hebben daarom het Arbeidsmatchplatform opgericht. Een maatschappelijke start-up die met hulp van artificial intelligence (AI) op zoek gaat naar onbenut potentieel op de arbeidsmarkt.

Gematcht

De zeven bedrijven hebben zich verenigd in het Arbeidsmatchplatform. Het gaat om Alliander, Enexis, Stedin, TenneT, KPN en de aannemers Van Gelder en Van Voskuilen. Zij willen ook andere bedrijven in de energietransitie enthousiast maken om ‘skills-based’ personeel te werven. Met behulp van AI worden vaardigheden die een werkzoekende bezit of heeft opgedaan, gematcht met vaardigheden die nodig zijn voor vacatures die openstaan.

Out-of-the-box

Marlies Visser, lid van de Raad van Bestuur van Alliander en initiatiefnemer van het platform: ‘De vraag naar technisch geschoold personeel is gigantisch. De knelpunten die dit oplevert voor de energietransitie zien we al langere tijd op ons afkomen. Ik heb daarom de opdracht gegeven om out-of-the-box te denken en te kijken wat nieuwe technologie kan betekenen om meer mensen aan de slag te krijgen in de energietransitie. Ik ben enorm blij met het Arbeidsmatchplatform en het feit dat we dit met zes andere partners hebben opgezet. Mijn stellige overtuiging is dat dit ons allen gaat helpen om een deel van de vele openstaande vacatures in te kunnen vullen.’

Arbeidsbeperking

Onlangs is het Arbeidsmatchplatform officieel gelanceerd in Utrecht. Daarbij waren onder andere ook demissionair minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW aanwezig.  Minister Carola Schouten: ‘Ieder mens heeft talenten, maar niet bij iedereen is dat meteen zichtbaar voor werkgevers. Omdat ze bijvoorbeeld niet over het juiste diploma beschikken, een arbeidsbeperking hebben of werkloos zijn. En dat is zonde, want zo missen werkgevers mensen die een waardevolle bijdrage aan hun bedrijf kunnen leveren. Door – bijvoorbeeld met het Arbeidsmatchplatform – te kijken naar iemands vaardigheden en ervaring kunnen we én de personeelstekorten verminderen en deze mensen mee laten doen.’

Aanvalsplan

Ingrid Thijssen: ‘Er is een groot gebrek aan technici in Nederland. Daarom is het geweldig om te zien dat bedrijven de krachten bundelen om technici te werven en ze te matchen met werkgevers die naar hen op zoek zijn. Deze partijen zijn gewoon aan de slag gegaan. Het kan ook een heel mooi begin zijn voor de zogenoemde ‘Gouden Poort’ uit het Aanvalsplan Techniek dat VNO-NCW met een heel aantal technische branches vorig jaar lanceerde.’

Regio’s

Het Arbeidsmatchplatform is afgelopen maanden uitgebreid getest door middel van pilots in de regio Rivierenland en in Amsterdam. In Rivierenland hebben inmiddels de eerste werkzoekenden een baan gevonden met behulp van het platform. In Amsterdam zijn al meer dan 500 werkzoekenden geregistreerd en worden binnenkort de eerste matches verwacht. De komende periode wordt het platform verder uitgerold in andere regio’s. Op deze manier kan werkzoekenden een baan in de directe omgeving worden aangeboden. Het Arbeidsmatchplatform voert momenteel in onder andere Rotterdam gesprekken om als volgende regio aan te sluiten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Bart Oosterveld

Bedrijven in de energietransitie zoeken personeel met hulp van AI | Infrasite

Bedrijven in de energietransitie zoeken personeel met hulp van AI

Personeel werven met AI Foto Unsplash

Aannemers, installateurs en netbeheerders zijn bezig met de grootste verbouwing van het energiesysteem ooit. Dagelijks werken veel mensen aan de energietransitie. Het doel: in 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn.

Om al dat werk te verzetten zijn de komende jaren nog eens 60.000 mensen nodig. Er zijn veel verborgen talenten die kunnen bijdragen aan de energietransitie. Zeven bedrijven hebben daarom het Arbeidsmatchplatform opgericht. Een maatschappelijke start-up die met hulp van artificial intelligence (AI) op zoek gaat naar onbenut potentieel op de arbeidsmarkt.

Gematcht

De zeven bedrijven hebben zich verenigd in het Arbeidsmatchplatform. Het gaat om Alliander, Enexis, Stedin, TenneT, KPN en de aannemers Van Gelder en Van Voskuilen. Zij willen ook andere bedrijven in de energietransitie enthousiast maken om ‘skills-based’ personeel te werven. Met behulp van AI worden vaardigheden die een werkzoekende bezit of heeft opgedaan, gematcht met vaardigheden die nodig zijn voor vacatures die openstaan.

Out-of-the-box

Marlies Visser, lid van de Raad van Bestuur van Alliander en initiatiefnemer van het platform: ‘De vraag naar technisch geschoold personeel is gigantisch. De knelpunten die dit oplevert voor de energietransitie zien we al langere tijd op ons afkomen. Ik heb daarom de opdracht gegeven om out-of-the-box te denken en te kijken wat nieuwe technologie kan betekenen om meer mensen aan de slag te krijgen in de energietransitie. Ik ben enorm blij met het Arbeidsmatchplatform en het feit dat we dit met zes andere partners hebben opgezet. Mijn stellige overtuiging is dat dit ons allen gaat helpen om een deel van de vele openstaande vacatures in te kunnen vullen.’

Arbeidsbeperking

Onlangs is het Arbeidsmatchplatform officieel gelanceerd in Utrecht. Daarbij waren onder andere ook demissionair minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW aanwezig.  Minister Carola Schouten: ‘Ieder mens heeft talenten, maar niet bij iedereen is dat meteen zichtbaar voor werkgevers. Omdat ze bijvoorbeeld niet over het juiste diploma beschikken, een arbeidsbeperking hebben of werkloos zijn. En dat is zonde, want zo missen werkgevers mensen die een waardevolle bijdrage aan hun bedrijf kunnen leveren. Door – bijvoorbeeld met het Arbeidsmatchplatform – te kijken naar iemands vaardigheden en ervaring kunnen we én de personeelstekorten verminderen en deze mensen mee laten doen.’

Aanvalsplan

Ingrid Thijssen: ‘Er is een groot gebrek aan technici in Nederland. Daarom is het geweldig om te zien dat bedrijven de krachten bundelen om technici te werven en ze te matchen met werkgevers die naar hen op zoek zijn. Deze partijen zijn gewoon aan de slag gegaan. Het kan ook een heel mooi begin zijn voor de zogenoemde ‘Gouden Poort’ uit het Aanvalsplan Techniek dat VNO-NCW met een heel aantal technische branches vorig jaar lanceerde.’

Regio’s

Het Arbeidsmatchplatform is afgelopen maanden uitgebreid getest door middel van pilots in de regio Rivierenland en in Amsterdam. In Rivierenland hebben inmiddels de eerste werkzoekenden een baan gevonden met behulp van het platform. In Amsterdam zijn al meer dan 500 werkzoekenden geregistreerd en worden binnenkort de eerste matches verwacht. De komende periode wordt het platform verder uitgerold in andere regio’s. Op deze manier kan werkzoekenden een baan in de directe omgeving worden aangeboden. Het Arbeidsmatchplatform voert momenteel in onder andere Rotterdam gesprekken om als volgende regio aan te sluiten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Bart Oosterveld