Start 3e fase renovatie Koninginnensluis

Rijkswaterstaat start maandag 30 januari 2017 met de derde fase van de renovatiewerkzaamheden aan de Koninginnensluis in Nieuwegein (Vreeswijk).

In deze fase, die tot en met 31 maart 2017 duurt, worden diverse werkzaamheden uitgevoerd. De sluis is in deze periode gestremd voor alle scheepvaart.

Werkzaamheden
Aannemer Ooms Construction voert, in opdracht van Rijkswaterstaat, van 30 januari tot en met 31 maart 2017 de volgende werkzaamheden uit:

  • Huidige elektrische en hydraulische installaties voor bediening van de sluis vervangen door nieuwe, compactere installaties.
  • Aanlegvoorzieningen scheepvaart vernieuwen en verbeteren: haalkommen voorzien van nieuwe haalijzers, nieuwe touwen langs de kolkwanden aanbrengen en twee nieuwe tijdelijke meerpalen plaatsen. Door het plaatsen van de meerpalen is het beter mogelijk grotere scheepvaartklasse te faciliteren. Na ingebruikname van de 3e kolk bij de Prinses Beatrixsluis worden deze tijdelijke meerpalen weer verwijderd.
  • Bodembescherming herstellen door het aanbrengen van stortsteen en asfaltmastiek.
  • Zonnepanelen aanbrengen op de loods waar schotbalken (afsluitsysteem inzetbaar bij nood of onderhoud sluisdeuren) in worden bewaard.

Hinder wegverkeer
De bruggen van de Koninginnensluis worden op verschillende momenten gestremd. De Wilhelminabrug is gestremd op zaterdag 11 en zondag 12 maart 2017. De Emmabrug is gestremd op maandag 6 en dinsdag 7 februari 2017 en van maandag 20 tot en met vrijdag 24 maart 2017. Verkeer wordt omgeleid, gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan.

Hinder scheepvaart
Van maandag 30 januari tot en met vrijdag 31 maart 2017 is, buiten het recreatieseizoen, de Koninginnensluis gestremd voor alle scheepvaart. Omvaren kan via de Prinses Beatrixsluis. De verwachting is dat de Koninginnensluis zaterdag 1 april 2017, de start van het recreatieseizoen, weer beschikbaar is voor de scheepvaart.

Vervolg
Deze 3e fase van renovatiewerkzaamheden eindigt 31 maart 2017. De werkzaamheden zijn dan nog niet gereed. Er volgt een 4e (laatste) fase, naar verwachting van januari tot april 2018

Meer informatie
Meer weten over de ontwikkelingen van de Koninginnensluis en de bruggen? Kijk dan op Facebook of de projectpagina Merwedekanaal: renovatie Koninginnensluis Voor vragen kunnen belangstellenden ook terecht op het publieksnummer van Rijkswaterstaat, telefoon 0800-8002.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat