Maasuiterwaard Blauwe Sluis officieel geopend

Op dinsdagmiddag 5 juli 2016 is de heringerichte Maasuiterwaard Blauwe Sluis in Gewande officieel geopend. De nieuwe uiterwaard is een gezamenlijk project van Rijkswaterstaat, Waterschap Aa en Maas, gemeente ’s-Hertogenbosch, Natuurmonumenten en Werkplaats de Gruyter. Het resultaat is een prachtig natuurgebied, waar de contouren van een oud fort te zien zijn en een nieuwe pier is aangelegd.

Ondiepe geul en natuurlijke oevers
In het uiterwaardgebied langs de Maas is een ondiepe geul gegraven. De nieuwe geul en natuurlijke Maasoevers zorgen ervoor dat planten, vissen en andere waterdieren die hier van nature thuishoren, weer kunnen floreren. Dit draagt bij aan het ecologisch herstel van de Maas.

Fort en pier
Verschillende contouren van het Fort Blauwe Sluis uit de 19e eeuw zijn weer zichtbaar gemaakt. Het gaat om een schans die de toenmalige Rode en Blauwe sluis moest beschermen. In het verlengde van het fort is een moderne pier aangelegd, die bezoekers een mooi uitzicht over de Maas biedt.

1 Project, 5 partijen
Bijzonder is dat dit herinrichtingsplan in relatief korte tijd door 5 verschillende partijen is gerealiseerd. In 2010 is de gemeente ‘s-Hertogenbosch gestart met het opruimen van het terrein, waar een camping gevestigd was. In 2012 besloten ook Rijkswaterstaat, Waterschap Aa en Maas, Natuurmonumenten en Werkplaats de Gruyter er gezamenlijk een gebied van te maken waar dieren en planten gedijen. En waar mensen weer kunnen genieten van de mooie natuur, de rust en het water.

Beleving van natuur en water
Wethouder Jos van Son: ‘Wij zijn blij dat dit stukje ’s-Hertogenbosch er weer mooi bij ligt en de bezoekers hier net als voorheen kunnen genieten van de natuur en het water. Dit past binnen onze bredere visie voor een Groene Delta rond de stad. De taakstelling van Rijkswaterstaat om te werken aan het ecologisch herstel van de rivier sloot hier naadloos op aan. Net als het programma MeerMaas van Natuurmonumenten, dat is gericht op het terugbrengen van natuurlijke uiterwaarden. Waterschap Aa en Maas en Werkplaats de Gruyter voegden met de pier nog een mooie dimensie toe aan de beleving van dit gebied.’

Meer informatie
De herinrichting van Maasuiterwaard Blauwe Sluis is een samenwerkingsproject van Rijkswaterstaat met onder andere Waterschap Aa en Maas, de gemeente ’s Hertogenbosch en Natuurmonumenten. Heeft u vragen? Kijk op de projectpagina Maas: natuur(vriende)lijke oevers en uiterwaarden of bel met de gratis informatielijn 0800-8002.

Meer informatie over het programma MeerMaas van Natuurmonumenten vindt u op www.natuurmonumenten.nl/meer-maas

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat