Videobeelden over doseerinstallatie Midden-Delfland

Schipluiden – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Delfland heeft besloten tot het plaatsen van nadere informatie op de website van de gemeente over de werking van de doseerinstallatie aan de Rotterdamseweg in Schipluiden. Bij de doseerinstallatie zijn camera’s aanwezig die de werking van de installatie monitoren. De informatie op de website is dan ook voorzien van enkele opnames die zijn gemaakt met deze camera’s van ongevallen die hebben plaatsgevonden. De informatie en de beelden zijn vanaf vrijdag 15 december 2006 te zien via een pagina op de website van de gemeente Midden-Delfland

Vanaf 1 juni 2006 is op de Rotterdamseweg op werkdagen in de ochtend- en avondspits een verkeersdoseerinstallatie in werking. Met behulp van verkeerslichten en een blocker die in het wegdek kan verzinken wordt het verkeer, tijdens de spits, gedoseerd doorgelaten. De installatie is zo afgesteld dat er een aanzienlijke wachttijd ontstaat. Hierdoor is deze route voor het sluipverkeer, dat reistijdwinst als motief heeft, niet meer aantrekkelijk. De gemeente streeft ernaar met deze maatregel de overlast van het sluipverkeer terug te dringen.

Sinds de inwerkingtreding van de maatregel zijn er 13 ongevallen gebeurd. Hoewel ter plaatse duidelijk wordt gewaarschuwd en geïnformeerd over de werking van de doseerinstallatie en de doseerinstallatie voldoet aan de eisen die daaraan mogen worden gesteld, is hierover desondanks veel discussie geweest. Met het verstrekken van extra uitleg over de doseerinstallatie, beoogt het college duidelijkheid te geven over de werking van de doseerinstallatie en daarmee de kans op ongevallen te verkleinen.

Hoe werkt de doseerinstallatie?
Per keer (per cyclus) wordt slechts één voertuig doorgelaten. Dit voertuig rijdt tot de stopstreep en wordt dan door de detectielussen geregistreerd. Na een wachttijd van maximaal 30 seconden, zakt de blocker in het wegdek en springt het verkeerslicht op groen en mag één voertuig passeren. Als het voertuig de blocker is gepasseerd, springt het verkeerslicht op rood. Na een aantal seconden komt de blocker weer omhoog. Als deze cyclus is doorlopen, is de installatie weer klaar voor een nieuwe aanmelding.

Het systeem zorgt ervoor dat een korte pauze ontstaat in de doorstroming wat de verkeersdosering ten goede komt. Door het verkeer op deze manier te doseren, wordt het gebruik van deze route als sluiproute ontmoedigd.

Voor meer informatie over het sluipverkeer Midden-Delfland ga naar: www.sluipverkeermiddendelfland.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Midden-Delfland